Brovst Maskinfabrik i ny udgave

To unge maskinarbejdere fra Brovst starter ny virksomhed med historisk navn

De to unge fa­bri­kan­ter, Mor­ten Gade (tv) og Samuel Rønn, er i gang med pro­duk­tion i Søn­der­borg. Til de­cem­ber star­ter de i Bro­vst. 
foto: Erik sahl

De to unge fa­bri­kan­ter, Mor­ten Gade (tv) og Samuel Rønn, er i gang med pro­duk­tion i Søn­der­borg. Til de­cem­ber star­ter de i Bro­vst. foto: Erik sahl

BROVST:En ny virksomhed - med et historisk navn - starter produktion i Brovst om godt et par måneder. Det er Brovst Maskinfabrik, der får adresse i en ny fabriksbygning på Vangen 6 i Bøge Bakke-området. De to unge bag Brovst Maskinfabrik, 23-årige Morten Gade og 25-årige Samuel Rønn, har lejet sin ind i den bygning, som Øster Svenstrup-firmaet Svejse-Madsen har under opførelse. De to nye fabrikanter har lejet 154 kvadratmeter i den ene ende af den knap 1000 kvadratmeter nye bygning. Bjarne Risbjerg Madsen, der har specialiseret sig i reparation og salg af svejseslanger og andet svejseudstyr, har fået for lidt plads i Øster Svenstrup og flytter sin virksomhed og de 13 medarbejdere til den nye bygning i Brovst 1. december. Både Morten Gade og Samuel Rønn er fra Brovst, og de lærte hinanden at kende på teknisk skole i Aalborg, da de var i lære som maskinarbejdere. Begge er udlært for et par år siden - Morten hos Scantool og Samuel hos Hagens Fjedre. - Allerede på teknisk skole begyndte vi at snakke om, at det kunne være dejligt, hvis vi kunne starte for os selv, fortæller Samuel Rønn. Og der har ikke været langt fra tanke til handling. De to unge er allerede i gang som underleverandører til dansk industri med produktion af en bred vifte af aksler, dippedutter og andre emner. Produktionen sker på Samuel Rønns tidligere arbejdsplads i Sønderborg, PLR Production, hvor Brovst Maskinfabrik har fået plads stillet til rådighed og har leaset to maskiner - en drejebænk og en fræser. De to energiske fabrikanter arbejder fire dage om ugen i Nordjylland - Morten hos KB Metal i Sæby og Samuel hos Svejse-Madsen i Øster Svenstrup - og ugens tre sidste dage arbejder de i Sønderborg. - Vi har allerede sikret os kunder i Jammerbugt, bl.a. Migatronic, Scantool og Power-Lift, siger de to iværksættere, der glæder sig til at komme i gang i Brovst. De regner med at skulle investere 1,5 mio. kr. i starten i Brovst. Om valget af navnet Brovst Maskinfabrik siger Samuel Rønn: - Vi ville gerne have noget, der klinger godt, og så synes vi, det er hyggeligt, at der tidligere har været en maskinfabrik i Brovst. Denne fabrik hed C.O. Jensens Maskinfabrik men blev ofte kaldt Brovst Maskinfabrik. Den var i drift fra 1897 til begyndelsen af 1960¿erne og lå i Vestergade, hvor der nu er Alta-discountbutik.