Danmark

Brugen af forsøgsdyr er på retræte

Computere og kunstigt væv erstatter i stor grad forsøgsdyrene, når der skal udføres medicinske eksperimenter.

De seneste 10 år er antallet af dyr, der hvert år bruges til forsøg i Danmark, faldet med 100.000 til omkring en kvart million i 2012.

Det skriver Politiken fredag.

Det er den seneste opgørelse fra Fødevareministeriets dyreforsøgstilsyn, som er den kontrollerende myndighed på området, der viser faldet i brug af forsøgsdyr.

Samme tendens gør sig gældende i EU, hvor antallet af forsøgsdyr fra 2005 til 2011 er faldet med godt en halv million til cirka 11,5 millioner.

Der findes ingen eksakte opgørelser på verdensplan, men vurderingen er, at der bruges mindst 100 millioner forsøgsdyr om året til forskning og test af medicin og kemikalier. Amerikanske undersøgelser antyder, at også det tal er faldende.

- Tendensen går i retning af, at man med færre dyr kan få langt mere viden end tidligere ud af de enkelte forsøg, siger dyrlæge og ph.d. ved Aarhus Universitet Aage Kristian Olsen Alstrup til Politiken.

- Man er blevet bedre til at bruge færre dyr, fordi man har fået bedre statistiske metoder og mere standardiserede forsøg. Desuden er en del af arbejdet flyttet over på computermodeller og brug af celler, der udtages fra dyr eller mennesker, siger han.

Gennem de senere år er der brugt store summer på at udvikle computersystemer, der kan teste kemiske stoffer, som normalt er blevet testet på dyr. De bruges eksempelvis til at sikre, at kemikalier i nye produkter lever op til EU’s kemikalieforordning og ikke er skadelige.

Også cellemodeller - hvor der testes på celler uddraget fra dyr eller mennesker - bruges i stigende grad som alternativ til dyreforsøg.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst