Brugte elbiler: Her får du mest for pengene

Overvejer du at købe en elbil, kan der være penge at spare på en brugt. Særligt to modeller dominerer markedet.

Elbiler har efterhånden tøffet rundt på vejene i over 100 år. Alligevel er der blot få år siden, at elbilen fik sit gennembrud som alternativ til den olie-sluger, mange af os kører rundt i herhjemme.

Og selvom salget stadig er meget begrænset, er der også så småt ved at opstå et marked for de brugte elbiler herhjemme, vurderer markedsanalytiker på brugtbil-portalen Bilbasen, Jan Lang.

Bilbasen har over 100 brugte elbiler til salg i øjeblikket, og det er ca. en fordobling i forhold til samme periode sidste år.

Særligt salget af de populære Nissan Leaf og Tesla Model S ser ud til at drive markedet i øjeblikket, vurderer han.

- Mens Tesla'erne ser ud til at holde prisen nogenlunde på grund af meget stor efterspørgsel, er Nissan Leaf omvendt et af de bedre køb lige nu set i forhold til dens størrelse, rækkevidde (hvor langt den kører på en opladning, red.) og ikke mindst pris, siger Jan Lang.

Den billigste Nissan Leaf kan købes for ca. 150.000 kroner brugt, hvilket giver en besparelse på 25 procent i forhold til den billigste nypris.

Man kan desuden gøre en god handel på en anden populær elbil, Renault Zoe med to år og 45.000 kilometer på bagen. Den billigste fås for ca. 115.000 kroner.

Biludlejningsfirmaet Avis har siden 2014 købt næsten 900 udgaver af elbilen Nissan Leaf med henblik på udlejning.

Det er endnu usikkert, hvad der skal ske med bilerne efter deres liv som udlejningsbiler ender, men hos FDM håber man, at bilerne bliver sat til salg, så prisen på en brugt Leaf kan falde yderligere.

- Jeg håber da, at de bliver sat til salg, så prisen på brugte elbiler kan presses yderligere ned. Brugte elbiler er generelt dyre, mener forbrugerøkonom i bilejernes organisation, FDM, Allan Skytte Christensen.

Lige nu er det usikkert, hvad der sker med prisen på nye elbiler i Danmark, når afgiftsfritagelsen ophører i 2016.

Derefter lægger den nye regering op til at ændre afgiftssystemet, så også elbiler bliver pålagt en registreringsafgift. Hvor stor, afgiften ender med at være, er endnu usikkert.

Derfor bør man nok overveje at slå til nu, hvis man overvejer at købe enten en ny eller brugt elbil, vurderer Allan Skytte Christensen.

Man skal til gengæld være opmærksom på, at batteriet kan blive en bombe under bilens økonomi, så sørg for at få en god garanti på batteriet, anbefaler FDM. 

- En konventionel bil, der kører på benzin eller diesel, har en gennemsnitlig levetid på 16 år. Spørgsmålet er, hvad der sker med elbilernes batterier, når de nærmer sig den alder. Det har vi endnu ikke erfaringer med, siger Allan Skytte Christensen.

Den første version af Nissan Leaf kom på markedet i 2011. Året efter introducerede californiske Tesla elbilen Model S, som afløste sportsvognen Roadster.

Fakta:

Salget af nye elbiler blev tredoblet i 2014 i forhold til året før, og 2014 blev således det bedste år nogensinde for elbiler i Danmark. I perioden 2011-2013 blev der solgt ca. 500 om året. Med et samlet salg på 1561 styk i 2014 udgør elbilen dog fortsat en marginal del af det samlede marked.

Kilde: Danske Bilimportører

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst