Energiselskaber

Brugte juletræer kan varme 3000 danske huse i et år

Hvis de danske juletræer blev omsat til flis, ville de blive en betragtelig energiressource

HELE LANDET: Julen har for de flestes vedkommende toppet, og oprydningen efter højtiden er så småt indledt i de danske hjem.

Det betyder blandt andet, at omkring 1,5 millioner danske juletræer er på vej på lossepladsen. Men træerne kunne - ved hjælp af lidt grøn tænkning - have en funktion også efter den 24. december.

Energiindholdet i de brugte juletræer er nemlig så stort, at det kunne opvarme 3000 standardhuse i et helt år. Det viser Dansk Fjernvarmes beregninger.

- Juletræerne er faktisk en stor energiressource, som vi lige så godt kunne udnytte i stedet for at smide den ud, siger afdelingsleder for kommunikation og politisk interessevaretagelse i Dansk Fjernvarme, Søren Schmidt Thomsen.

Et juletræ på for eksempel cirka 150 centimeter med en vægt på 11,5 kg har et energiindhold på omkring 129 MJ ved et vandindhold på 10 procent.

Det vil sammenlagt kunne give 54.000 MWh, hvis det blev brugt som flis i grønne fjernvarmeværker.

Et såkaldt standardhus på 130 kvadratmeter har et årligt forbrug på 18,1 MWh, og derfor betyder det, at omkring 3000 standardhuse vil kunne varmes op et helt år - udelukkende med juletræer. Det til trods for, at juletræerne består af mange nåle og små grene.

Faktisk kunne juletræerne levere fjernvarme svarende til Ry Varmeværks årlige produktion. Ry Varmeværk har et 10 MW flisværk, som sikrer byens fjernvarmeforbrugere varme i radiatorerne året rundt.

I alt der omkring 100 af Danmarks 431 fjernvarmeværker, der helt eller delvist bruger flis som brændsel.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.