Hjørring

Bryghus med skinner lige til døren

Danmarks første socioøkonomiske bryghus bliver nu en realitet i Vrås gamle stationsbygning efter stort Realdania-tilskud

Arbejdsgruppen har smøget ærmerne op for at skabe et grundlag for et bryghus i Vrå - det har nu givet pote. Privatfoto.

Arbejdsgruppen har smøget ærmerne op for at skabe et grundlag for et bryghus i Vrå - det har nu givet pote. Privatfoto.

VRÅ:Arbejdsgruppen bag Vrå Bryghus A/S har netop modtaget tilsagn om støtte fra Realdanias kampagne "Underværker". Dermed er startskuddet nu givet til etablering af det første socialøkonomiske bryghus i Danmark, der kommer til at ligge i den nedlagte DSB station i centrum af Vrå.

Glæden var stor, da arbejdsgruppen bag Vrå Bryghus A/S blev kontaktet af Realdanias kampagne "Underværker", der kunne fortælle, at bedømmelsesudvalget havde valgt at støtte Vrå Bryghus A/S med 700.000 kroner.

- Med dette tilsagn har vi nu økonomien på plads, og vi kan for alvor trække i arbejdstøjet. Foruden støtten fra Realdania, har private borgere og virksomheder fra Vrå og omegn tegnet folkeaktier for 441.000 kroner - og i sidste uge fik vi også tilsagn fra LAG-Nords bestyrelse om støtte på 250.000 kroner til indkøb af brygudstyr. Sparekassen Vendsyssel har siden starten i september 2015 været med som rådgiver og sponsor, og der er nu lavet en aftale om mellemfinansiering og driftskredit, oplyser arbejdsgruppen.

Næste skridt bliver stiftende generalforsamling for henholdsvis Vrå Bryghus A/S og støtteforeningen "Vrå Bryghus Venner" i Idrætscenter Vendsyssel onsdag 2. november kl. 19.

Her skal der vælges to bestyrelser, og vedtages to sæt vedtægter. Alle kan stemme og stille op til valg i støtteforeningen, hvorimod det kun er de kommende aktionærer der kan stemme og er opstillingsberettigede til bestyrelsen i Vrå Bryghus A/S. Samtidig bliver det også dagen, hvor arbejdsgruppen nedlægger sig selv, og der skal dannes nye grupper til det videre arbejde med etablering og udvikling af Vrå Bryghus A/S.

Socialøkonomisk bryghus

- Vrå kommer for alvor på Danmarkskortet, idet vi er de første til at lancere et socialøkonomisk bryghus, der drives af frivillige i samarbejde med professionelle aktører på området. PMU Sindal (Praktisk Medhjælper Uddannelse, red.) skal efter planen stå for driften af cafe og butik, samt udføre forskellige arbejdsopgaver i forbindelse med driften af bryggeriet. Det bliver frivillige fra Uhrenholdts Gårds lille bryggeri, der i første omgang kommer til at stå for produktionen af øl, men på sigt vil lokale håndbryggere blive inviteret til at deltage med deres egne opskrifter, oplyser arbejdsgruppen i en pressemeddelelse.

Nyt liv til byen

Vrå Bryghus kommer også til at skabe mere liv i Vrå: Der påtænkes således også etablering cafe og butik i den gamle stationsbygning.

Realdania-tilskuddet markeres i øvrigt ved en uformel sammenkomst onsdag 14. september kl. 19 på Vrå Bryghus i Jernbanegade 7: Her vil en del af de frivillige bag projektet byde på en lille forfriskning i form af håndbrygget øl. Alle er velkommen til at kigge ind.tn

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.