Bryllup anno 2016

Dina Jensen og Peter Thestrup havde vundet et bryllup til 135.000 kroner mod at Vendsyssel Historiske Museum dokumenterede hele forløbet. Foto: Bente Poder
14. november 2016 16:02

Lørdag var bryllupsdagen for et særligt par: Peter Thestrup og Dina Jensen fra Tårs. De havde vundet et bryllup til en værdi af 135.000 kroner i en konkurrence, som Vendsyssel Historiske Museum stod bag i samarbejde med en lang række lokale samarbejdspartnere.

Det unge par har derfor i den seneste tid besøg adskillige steder, herunder har de været ude at smage vin, prøve tøj, set på blomster, fået danseundervisning, købt vielsesringe og snakket bryllupsmenu.

Faktisk har 20 forskellige parter været involveret i forberedelserne, fremgår det af museets hjemmeside, hvor man allerede er i gang med at dokumentere begivenhederne med billeder og tekst. Og det er netop dét, det hele går ud på - at vise, hvordan et bryllup anno 2016 kan se ud.

- Vores opgave er at skildre menneskers liv. Vi arbejder meget med, hvordan man har levet, men det er også vigtigt at se, hvordan vi lever. Vi skal se os selv i en samtid. Hverdagskulturen er alfa og omega, forklarer John Rendboe, museumsdirektør på Vendsyssel Historiske Museum

Netop et bryllup er en meget stærk tradition og en del af vores kultur.

- Bryllup er noget af det vigtigste i livet, også for et ungt par som dem her. Man håber jo på, at det er for livet, siger John Rendboe.

Vandt ud af 130 par

Peter Thestrup og Dina Jensen blev fundet ud af et felt på 130 par, som deltog i konkurrencen om at vinde brylluppet - nogle havde meldt sig selv, andre var blevet indstillet af andre.

Museet valgte fem par ud, og så blev der trukket lod - og det var altså det unge par fra Tårs, der i den sidste ende blev de heldige vindere af det særlige bryllup.

En noget usædvanlig måde at lave historie og museumsaktivitet på.

- Det har været meget anderledes og nyskabende. Vi vil involvere os i historien, forklarer John Rendboe.

Det er meningen, at det hele skal dokumenteres og på en eller anden måde vises, og der er allerede lavet små filmklip og artikler om forberedelserne til den store dag.

Det kan give anledningen til at se nutiden og samtiden i relation til historien.

- Hvordan var det, da vores forældre og bedsteforældre blev gift? Var det mere beskedent, var det en mindre fest? Ja, selvfølgelig. Vaner ændrer sig. Men alle har været til et bryllup og set en hvid brud komme ud af kirken. Det er en stor ting, siger John Rendboe.

Kirkebryllup

Selve brylluppet stod i Sct. Catharinæ Kirke i Hjørring, og festen var sat i Det Gamle Rådhus i Hjørring.

Museet planlægger at lave mere samtidsudstilling, når Hjørring by i 2018 fylder 775 år som købstad.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...