Brystlæge i fængsel for sjusk

Brystoperationer gik skævt hos Kim Tjelum, der er frakendt retten til at virke som læge

Arkivfoto: Bax Lindhardt/Scanpix 2013

Arkivfoto: Bax Lindhardt/Scanpix 2013

KØBENHAVN:Plastikkirurgen Kim Tjelum idømmes seks måneders fængsel og en bøde på 50.000 kroner i en straffesag i Københavns Byret.

Samtidig frakendes han indtil videre at virke som læge, fremgår det af dommen, der er afsagt tirsdag.

Fem patienter tilkendes desuden erstatning.

Den 46-årige læge er især kendt for sine brystoperationer. Anklagen drejede sig om i alt 12 forhold, hvoraf flere handler om sjusk, der har medført varige mén.

Under retssagen har blandt andre embedslæge Ulla Axelsen fortalt om grove journalfejl, medicin i samme køleskab som mad og journaler uden hverken operationsnoter og CPR-numre, på Kim Tjelums klinik i København.

- Vi har oplevet problemer før, men aldrig i det her omfang. Langt fra, sagde hun som vidne under sagen.

Ved et tilsyn den 8. juni 2011 fik Tjelum forbud mod at udføre flere operationer, men allerede dagen efter havde han en ung kvinde under kniven til et brystløft - en operation, der ifølge kvinden gik helt galt med store ar og intet brystløft til følge.

Og blandt de flere end 20 vidner, der har afgivet forklaring, var yderligere en stribe patienter, som har været ”behandlet” hos Kim Tjelum.

Blandt de patienter, som blev udsat for Kim Tjelums sjusk, var en 17-årig pige, som han udførte en brystforstørrende operation på.

Men ligesom i de fleste andre sager foretog han ikke puls- og blodtryksmåling, journalføringen var mangelfuld, og der blev ikke indhentet tilstrækkeligt informeret samtykke.

Fire kvinder har fået varige mén, da de under Kim Tjelums behandling fik 2. og 3. gradsforbrændinger omkring brysterne, på maven eller på ryggen, og på en femte kvinde glemte han en serviet i hendes bryst.

Retssagen fik et usædvanligt dramatisk forløb, da Kim Tjelum for et par uger siden blev varetægtsfængslet, fordi han sendte en stribe truende beskeder til en kvinde, der havde vidnet i sagen.

Senioranklager Jakob Buch-Jepsen kaldte i sit afsluttende indlæg sagen for ”den værste i dansk lægehistorie” og krævede den 46-årige idømt en ubetinget fængselsstraf på ikke under syv-otte måneders fængsel og en bøde på 50.000 kroner.

Hovedpersonen selv har under hele sagen nægtet sig skyldig og gav i retten udtryk for, at han rent fagligt anser sig selv som bedre end andre læger.

- Det er en usædvanlig hård dom.

Sådan sagde Kim Tjelum selv efter dommen.

- Jeg er meget overrasket over dommen. Vi har under sagen tilbagevist mange anklagepunkter og anskueliggjort, at det i praksis er gået ganske udmærket, tilføjede han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.