BT tvinges ikke til at afsløre Thorning-læk

Skattesagskommissionen har ikke pålagt dagbladet BT vidnepligt i Helle Thorning-Schmidts skattesag.

BT tvinges ikke til at afsløre Thorning-læk

De fire BT-medarbejdere, som blev afhørt i skattesagskommissionen tirsdag, skal ikke pålægges at vidne under almindelig vidneansvar.

Det oplyser kommissionen torsdag morgen.

Dermed skal BT's chefredaktør, Olav Skaaning Andersen, journalist Thomas Nørmark Krog, nyhedschef Simon Andersen og avisens tidligere chefredaktør Peter Brüchmann ikke bryde kildebeskyttelsen.

Det betyder, at de ikke skal afsløre, hvem der lækkede fortrolige oplysninger i Helle Thorning-Schmidt og Stephen Kinnocks skattesag til avisen.

Kommissionens tre medlemmer er dog ikke enige i spørgsmålet. Formanden, landsdommer Lars E. Andersen, og professor Niels Fenger har stemt for ikke at pålægge BT vidnepligt.

Advokat Martin Simonsen mener derimod, at avisens medarbejdere bør tvinges til at afsløre deres kilder i sagen.

BT har bebudet, at ville kære kommissionens kendelse til landsretten og om nødvendigt helt til Højesteret, hvis avisen blev pålagt vidnepligt.

Hvis domstolene havde besluttet, at BT skulle afsløre sine kilder, kunne journalisterne risikere fængsel, hvis de fortsat ville nægte.

Avisens advokat, Søren Juul, argumenterede tirsdag i kommissionen kraftigt for, at BT skal have lov til at beskytte sine kilder. Thornings private skatteforhold har nemlig offentlighedens interesse, hævdede han.

- Vi har at gøre med personer, der står frem i offentligheden. Det er toppolitikere, og de må tåle en særlig interesse fra mediernes side, argumenterede advokaten.

Lars E. Andersen oplyste under tirsdagens afhøringer, at det er op til kommissionen at afgøre, om journalist Thomas Nørmark Krog og de andre vidner fra BT skal udtale sig om deres kildegrundlag.

Torsdag skal tre af Skat Københavns medarbejdere afhøres i kommissionens lokaler på Fremtidsvej i Gladsaxe.

Det drejer sig om afdelingsleder Inger Kirstine Sommer Hansen, afdelingsleder Hanne Dahl Kofoed og daværende specialkonsulent Søren Hansen, der alle har været involveret i behandlingen af sagen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.