Dronninglund

Budget for begyndere

Hvad går årets budgetøvelse ud på? Hvad er særligt for i år, og hvorfor skal der overhovedet spares?

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Økonomichef Jens Davidsen fortæller, at årets to største udfordringer med budgettet er, at der er lavvande i kommunekassen, og at serviceudgifterne er for høje. Foto: Kurt Bering

BRØNDERSLEV-DRONNINGLUND:I dag drager de 27 byrådspolitikere i Brønderslev Kommune af sted på budgetseminar. I to dage skal de arbejde med at få strikket en plan for kommunens økonomi i 2014 sammen. Forud er gået en hel del talarbejde og debat. Men hvad går den årlige budgetøvelse ud på, og hvad er der af udfordringer i år?

Det har kommunens økonomichef, Jens Davidsen, sagt ja til at give en pædagogisk forklaring på.

- Grundlæggende er der to udfordringer i år. Den ene er kassebeholdningen, den er simpelt hen for lav. Den er pt på 40 mio. kroner, og byrådets målsætning er 80 mio., fortæller Jens Davidsen og tilføjer, at Brønderslev har den anden laveste kassebeholdning i hele Danmark.

Og det er ikke så godt med en slunken kasse.

- Når kassebeholdningen er lav, er risikoen, at hvis der sker et eller andet uforudset, så har vi ikke noget at stå imod med, og så kan man være nødt til at lave store besparelser på den almindelige drift for at have penge i kassen. Man bliver nemmere tvunget til nogle hovsaløsninger, forklarer Jens Davidsen.

Den anden udfordring består i, at kommunens serviceudgifter i år ligger over den serviceramme, man har fået fra regeringen. Nærmere betegnet ligger de pt 30 mio. kroner for højt. Servicerammen er et loft over de offentlige serviceudgifter og er aftalt mellem KL og regeringen, og overskrider kommunerne samlet set rammen, risikerer man økonomisk straf.

- Vores udfordring er, at vi skal have nedbragt serviceudgifterne og styrket kassebeholdningen. Det er de to ting, som er vigtigst, økonomisk set, opsummerer Jens Davidsen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst