Budgetaftale: Disse ting skal forbedre det nordjyske sygehusvæsen

Et samlet regionsråd i Region Nordjylland står bag forlig om næste års budget.

Arkivfoto: Claus Søndberg

Arkivfoto: Claus Søndberg

NORDJYLLAND: Tiltag for at undgå overbelægning, flere midler til psykiatri, hurtigere udflytning af Aalborg UH til NAU, ny elektronisk patientjournal og besparelse på patientbefordring er hovedoverskrifterne i budgetforliget for 2019 i Region Nordjylland. Det oplyser Region Nordjylland i en pressemeddelelse.

Budgetforliget blev onsdag aften indgået af et samlet Regionsråd. Økonomiaftalen for 2019 gav Region Nordjylland et råderum på ca. 80 mio. kr., hvoraf de 75 mio. kr. allerede var dedikeret til forventede stigninger i medicinudgifterne. Derudover er der lavet omprioriteringer for 120 mio. kr. for også at kunne finansiere nye tiltag.

- Det har gjort det svært at få enderne til at nå sammen, for der er ingen tvivl om, at økonomien er vores største udfordring, men det glæder mig at et samlet regionsråd har taget ansvar, siger Ulla Astman.

For forligspartierne er det vigtigt, at de økonomiske midler går direkte til patienternes behandling. Man har derfor valgt at finde nogle af de nødvendige besparelser på bl.a. patienternes befordringsgodtgørelse og administration.

- Dermed kan vi løfte udviklingen af "det nære sundhedsvæsen" til nye højder. Vi er allerede godt i gang med at sætte strøm til flere løsninger, der flytter sundhedsvæsnet tættere på den enkelte patient. I 2019 forstærker vi indsatserne, blandt andet med ansættelse af sygeplejersker, som skal sikre smidige overgange i patientforløbene mellem hospital, kommuner og almen praksis, siger regionsrådsformand Ulla Astman.

Tiltag for at reducere overbelægning

Et af de områder, hvor der sættes midler af til en fælles løsning er indenfor det akutte/medicinske område, hvor der har været en uhensigtsmæssig høj belægning. Derfor afsættes der midler til at øge normeringen på de akutte og medicinske områder på hospitalerne, som er særligt presset. Derudover etableres der en fælles regional visitation af akutte patienter.

- Vi har forhåbninger til, at disse tiltag kan skabe endnu bedre rammer for at sikre en hensigtsmæssig udnyttelse af regionens samlede sengekapacitet, ligesom der for almen praksis er sikret én indgang, når patienter skal indlægges, siger Ulla Astman.

Forligspartierne har aftalt at investere 500 mio. kr. fra 2019-2025 på en fremrykning af udflytningen af en række funktioner fra det nuværende Aalborg Universitetshospital til det nye hospital i Aalborg Øst.

Det er også besluttet, at investere i en ny elektronisk patientjournal (EPJ), da den nuværende snart skal udskiftes. Man vil bruge det samme system, som Region Syddanmark har købt, og som Region Midtjylland allerede benytter. Det sikrer, at hele Vestdanmark hviler på det samme grundlag i forhold til hospitalernes kernesystemer indenfor IT. Der er afsat 50 mio. kr. fra 2020-2022.

Derudover er der også fundet penge i 2019 til at fastholde den akutlægebil i Hjørring, som der ellers ikke var finansiering til fra Sundhedsministeriet efter etableringen af den fjerde akutlægehelikopter.

Ekstra midler til Psykiatrien

Et af de øvrige tiltag på sundhedsområdet er prioriterede midler til Psykiatrien, som bl.a. skal gå til at øge normeringen i den højintensive behandling. Ligesom der er behov for at styrke indsatsen for børn og unge med alvorlig psykisk sygdom, som kan have behov for indlæggelse. Derfor etableres et akut udgående team, som kan være med til at styrke indsatsen før, under og efter en indlæggelse i børne- og ungdomspsykiatrien.

- Opprioriteringen af Psykiatrien er strengt nødvendig, og vore prioriteringer falder også i tråd med hensigterne i økonomiaftalen med regeringen. Det glæder mig, at vi kan løfte indsatsen for nogle af de svageste borgere i regionen, siger Ulla Astman.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.