Bulgarerne skal til stemmeurnerne til maj

Bulgarien vil afholde valg tidligere end beregnet i håb om at finde vej ud af den politiske krise i landet.

Udland 28. februar 2013 10:26 - Opdateret 28. februar 2013 10:29

Bulgarerne skal til stemmeurnerne til maj

Bulgariens præsident, Rosen Plevneliev, annoncerer torsdag, at der vil blive afholdt valg i det protesthærgede land den 12. maj.

Det er håbet, at valget bliver vejen ud af den politiske krise, som man frygter kan underminere balkan-landenes økonomiske stabilitet.

- Jeg tror, at de nødvendige vigtige ændringer i landets love bør afgøres af et nyt parlament. Beslutningen er at afholde valg, sagde Rosen Plevneliev til en tæt pakket forsamling i parlamentet.

Premierminister Boiko Borisov trådte tilbage i sidste uge efter omfattende landsdækkende demonstrationer og protester.

Protesterne har været rettet imod brutalitet hos myndighederne samt skyhøje el-priser.

Boiko Borisov har forsøgte inden sin afgang at imødekomme demonstranterne ved at fyre sin finansminister, ved at opfordre til lavere elpriser samt at straffe udenlandske elselskaber. Men det fik imidlertid ikke demonstranterne til at droppe protesterne.

I sidste måned var tusindvis af sure bulgarere på gaderne i hovedstaden, Sofia, og i 20 andre byer for at protestere over de skyhøje elregninger.

Demonstranterne spærrede store veje, smed med æg, flasker og frugt på elselskabernes kontorbygninger og brændte deres elregninger af foran rullende kameraer.

Landets problemer vil ikke være løst efter valget, for uanset hvem der vinder, vil der være betydeligt pres på for at øge levestandarden, der ligger langt under EU-standarten.

Den gennemsnitlige løn i landet er blot 400 euro om måneden, så spørgsmålet om prisen på for eksempel el er bestemt ikke ligegyldig - særligt ikke om vinteren, hvor landet oplever særdeles lave temperaturer.

Prisen på elektricitet er et brandvarmt emne, fordi den månedlige elregning er uforholdsmæssig høj sammenlignet med lønningsniveauet i EU's fattigste medlemsland.

/ritzau/Reuters

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...