Frederikshavn

BUPL frygter sparekniven

Med lavere normeringer risikerer Frederikshavn Kommune at dumpe ned i den nederste tredjedel

Den pædagogiske konference Barndommens Gade blev afviklet i Skagen i 2014 og skal gentages i 2016. Det er en rigtig dårlig idé midt i en sparetid, hvor de ansatte har nok at se til med kommunens kerneopgaver, mener pædagogernes fagforbund. Arkivfoto: Henrik Louis

Den pædagogiske konference Barndommens Gade blev afviklet i Skagen i 2014 og skal gentages i 2016. Det er en rigtig dårlig idé midt i en sparetid, hvor de ansatte har nok at se til med kommunens kerneopgaver, mener pædagogernes fagforbund. Arkivfoto: Henrik Louis

FREDERIKSHAVN:- I mange år var der tradition for, at BUPL blev inviteret med som høringspart til budgetforslagene. Det blev vi ikke sidste år og heller ikke i år, og det undrer mig da, hvad der er sket med åbenheden i Frederikshavn Kommune.

Det siger Flemming Gade, faglig sekretær i BUPL Nordjylland.

Først dagen inden høringsfristens udløb modtog BUPL Nordjylland de forslag, som var sendt i høring lokalt i MED-systemet.

- Det er så sent og med så mangelfuld information, at MED-aftalens § 7 stk. 2 er blevet groft overtrådt. Medarbejderne har ingen chance for at drøfte og kvalificere beslutningerne, når vi får materialet sent, siger Flemming Gade,

Besparelse kontra kvalitet

BUPL Nordjylland er bekymret over nedskæringerne i kommunens dag-, fritids- og klubtilbud, der skal ”sammentænkes på en ny attraktiv måde”.

- Man fedter en besparelse på fire millioner kroner ind i nogle floromvundne vendinger uden konkret indhold. Det giver ingen mening, siger Flemming Gade.

Kommunen vil lave en undersøgelse af, hvad der er ”god kvalitet i pasnings- og fritidstilbud”, men det er der ingen grund til at kaste tid og penge efter, mener BUPL. Den undersøgelse lavede SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, i 2014, og heraf fremgår det, at normering, gruppestørrelser og personalets uddannelse er altafgørende for, hvordan børnene klarer sig senere i livet.

Længere åbningstid

Kommunen vil arbejde på længere åbningstid i nogle af kommunens pasningstilbud.

- Det kan være en udmærket idé, men vi savner svar på den registrering, man ville lave af forældrenes ønsker og behov. Hvor mange er der tale om, og hvad er de økonomiske konsekvenser, spørger Flemming Gade.

Han gør opmærksom på, at Frederikshavn Kommune i 2014 havde et underforbrug på fritids- og dagområdet på 20,43 mio. kr. i forhold til, hvad der var afsat i budgettet. Det svarer til seks procent.

BUPL Nordjylland foreslår, at en SFO i hvert af de fire nye skoledistrikter sikres udvidet åbningstid, og at de enkelte dagtilbudsområder og oplandet sikres ressourcer til udvidet åbningstid på 0-6-års området.

Barndommens Gade 2016

Planerne om at gentage konferencen Barndommens Gade i 2016 mener BUPL er en meget dårlig idé, hvis det skal ske samtidig med, at der sker nedskæringer på det pædagogiske arbejde.

- Det var sjovt de tre dage, det fandt sted, men pædagogerne knoklede med forberedelserne flere måneder forinden. Det var ekstraarbejde, der trak tænder ud, og kommunen bør tænke over, hvad det er for et signal man med den slags sender fra en kommune, der er på den rent økonomisk, siger Flemming Gade.

Frederikshavn Kommune har siden 2013 modtaget 4,6 mio. kr. til bedre normeringer i daginstitutionerne og nærmer sig landsgennemsnittet, men med de foreslåede besparelser forudser BUPL, at Frederikshavn Kommune igen dumper ned i den ringeste tredjedel på listen over normeringsniveau.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.