Bureaukrati spilder 2200 sygeplejerskers tid om året

Dansk Sygeplejeråd anslår, at 2200 sygeplejerskestillinger hvert år bruges på unødvendig dokumentation.

Danmark 9. september 2013 12:39 - Opdateret 9. september 2013 12:41

Bureaukrati spilder 2200 sygeplejerskers tid om året

Budskabet om, at der skal ryddes ud i arbejdsgangene i den offentlige sektor for at øge produktiviteten, mødes med klapsalver hos sygeplejerskerne.

Dansk Sygeplejeråd vurderer, at der kunne frigøres sygeplejersketimer svarende til 2200 stillinger, hvis kravet om dokumentation i det offentlige blev lempet.

- I dag er der for meget kontroltyranni i form af dobbeltregistreringer, langsomme IT-systemer og unødvendige screeninger af patienter.

- Det skal vi have gjort op med, og det vil på sigt kunne frigive ressourcer og medarbejdere til at øge produktiviteten, siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd, i en kommentar til Produktivitetskommissionens tredje rapport.

Kommissionen vil skære ned på reglerne i det offentlige og give de ansatte mere indflydelse på arbejdet. Der skal opstilles nogle klare mål og til gengæld fokuseres mindre på, hvordan medarbejderne når frem til målene. Dansk Sygeplejeråd er enig.

En analyse fra Sygeplejerådet viser, at en helt almindelig hospitalssygeplejerske i gennemsnit bruger cirka en time og 40 minutter om dagen på dokumentation.

De 26 minutter af den tid bliver vurderet til at gå til unødvendig dokumentation.

- Det er helt afgørende, at politikere og ledelser lytter til medarbejderne, og man sammen finder ud af, hvor papir og kontrolarbejdet ikke giver mening.

- Der er ikke nogen snuptagsløsning på det her, men gennem et fokuseret samarbejde vil man kunne skære det unødvendige fra, og det er bare med at komme i gang, siger Grete Christensen.

Det kan godt betale sig at inddrage de ansatte, når man skal finde frem til nogle gode løsninger på den enkelte arbejdsplads, som kommissionen lægger op til.

Det viser sygeplejerskernes erfaringer blandt andet fra Aarhus Kommune, som for nogle år siden havde projekt "Kontrolfri Zone", hvor medarbejderne kom med forslag til afskaffelse af bureaukrati i deres hverdag.

- Over 50 forslag til forenklinger og bedre arbejdsgange blev gennemført på baggrund af medarbejdernes oplevelser. Så det viser, at det kan lade sig gøre, hvis man gør en indsats og inddrager medarbejderne.

- Det er den vej, vi skal gå, hvis vi skal gøre os forhåbninger om at øge produktiviteten, siger Grete Christensen.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...