Udland

Burkina Faso bevæger sig ud af diktatorens skygge

Det fattige afrikanske land holder søndag sit første frie valg i flere årtier, vurderer eksperter.

Indbyggerne i Burkina Faso kan søndag gå til stemmeurnerne ved et valg, som regionale valgforskere kalder det første frie valg i landet i flere årtier.

Valget skal finde landets næste præsident, efter at Blaise Compaore, der i 27 år var landets præsident, sidste år flygtede i eksil som følge af voldsomme demonstrationer rettet mod ham.

Valget var oprindeligt sat til at skulle afholdes 11. oktober, men det blev forhindret, da elitestyrker fra den præsidentielle garde forsøgte at gennemføre et kup i september.

Kupforsøget fik igen landets indbyggere på gaden, og demonstrationerne forhindrede kupmagernes planer med det – selv efter afrikanske standarter – fattige land.

Derfor kan de søndag vælge mellem et tocifret antal præsidentkandidater i valgets første runde, hvor landets parlament også skal vælges.

Mange af præsidentkandidaterne har dog tætte forbindelser til det gamle regime, og flere vælgere tvivler derfor på, at valget kommer til at blive et brud med fortidens politiske kurs.

- Blaise Compaore regerede i 27 år. I 25 år var Roch Marc Kabore (En af favoritterne til at vinde præsidentposten, red.) ved hans side. Han er mere af det samme, siger studenten Mariam Traore.

Øverst på dagsordenen i valgkampen står landets elendige økonomi. Næsten halvdelen af landets indbyggere lever for under en dollar – svarende til cirka 7 kroner - om dagen.

Med en stor deltagelse ved valgmøder rundt om i landet er sikkerheden omkring valget også blevet et tema.

Mellem 20.000 og 25.000 soldater er kommanderet på gaderne søndag, efter nabolandet Mali for en uge siden blev udsat af et større terrorangreb, da militante islamister angreb et luksushotel i hovedstaden Bamako.

Myndighederne har også anholdt 13 personer, efter et angreb i oktober dræbte tre betjente nær grænsen til Mali.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.