Udland

Burundis præsident fyrer nøgleministre efter kupforsøg

Præsident Pierre Nkurunziza har sparket sin forsvarsminister og udenrigsminister ud af regeringen.

Der bliver skiftet ud i Burundis regeringstop, efter at et formodet kupforsøg i landet mislykkedes for fem dage siden.

Mandag fik både landets forsvarsminister og udenrigsministeren en fyreseddel af præsident Pierre Nkurunziza, skriver flere internationale medier.

I et dekret, som nyhedsbureauet Reuters har set, afviser præsidenten at begrunde sit valg.

- Præsidenten behøver ikke at forklare sin handling. Forfatningen giver ham magt til at gøre det, skriver en af præsidentens talsmænd i en opfølgende besked til Reuters.

Ministerfyringerne ses ifølge nyhedsbureauet som de første tegn på ballade i Nkurunzizas regering efter kupforsøget, der øgede frygten for en politisk krise, som kunne komme ud af kontrol.

Militære styrker i Burundi har anholdt nogle ledere af kuppet, mens andre er på flugt.

General Godefroid Niyombare, som stod i spidsen for kupforsøget mod præsident Pierre Nkurunziza, har oplyst til det franske nyhedsbureau AFP, at lederne af kupforsøget har erkendt deres nederlag.

Der hersker dog stadig usikkerhed om situationen i hovedstaden, Bujumbura.

Kupforsøget kom efter uger med uro i landet. Demonstranter har protesteret mod, at præsidenten har fået grønt lys til at stille op til en tredje periode. I forfatningen hedder det, at en præsident kun må sidde i to perioder.

En forfatningsdomstol har afgjort, at Pierre Nkurunziza kan stille op igen, fordi han ikke var folkevalgt i sin første periode.

Flere end 110.000 mennesker er flygtet fra Burundi til Tanzania, Rwanda og Den Demokratiske Republik Congo efter kupforsøget i det afrikanske land, har FN's Højkommissariat for Flygtninge, UNHCR, meddelt.

Burundi var fra 1992 til 2005 plaget af borgerkrig mellem landets to store befolkningsgrupper, tutsier og hutuer, og det er mindet om krigen, der er med til at skabe frygt i landet.

Intet tyder dog indtil videre på, at de nuværende uroligheder i landet mellem støtter og modstandere af præsidenten er delt langs etniske linjer.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.