Butikkerne hyrer flere på deltid

Der er flere deltids-end fuldtidsansatte i detailhandlen. HK Handel er bange for, at folk svigter butikkerne.

Butikkerne hyrer flere på deltid

Flere end hver anden af de ansatte i supermarkedet eller kiosken arbejder på deltid. På 10 år er andelen steget fra 36 procent til 50 procent. Og det, mener HK Handel, er en bekymrende udvikling.

- Det er ved at skride. Det er ikke, fordi vi er imod deltidsansatte. Men skal kunderne handle i butikkerne i stedet for på nettet, er det vigtig, at personalet er veluddannet, siger Per Tønnesen, der er formand for HK Handel.

- Når jeg går ud for at handle, vil jeg gerne have kompetent hjælp. Udviklingen går imod færre faglærte medarbejdere, der har en karriere i detailhandlen, og dermed mister butikkerne den veluddannede arbejdskraft, påpeger Per Tønnesen.

Lukkeloven blev ophævet 1. oktober sidste år, og butikkerne kan nu have åbent, når de lyster. Og det har betydet, at vi kan købe ind, næsten når det passer os.

- Nu er der jo ingen, der tvinger butikkerne til at have åbent døgnet rundt. Man har fået de her muligheder, hvor man står i en konkurrencesituation - og så gør man, som de andre gør. Men forbruget er jo ikke steget, siger Per Tønnesen.

Det kan da også være de nye åbningstider om aften og i weekenderne, der har fået butikkerne til at ansætte flere på deltid. For andelen af unge ansatte under 29 år er steget fra 113.000 i 2003 til over 125.000 i 2012.

Mange af de deltidsansatte er unge studerende, der ikke satser på en karrierer inden for dansk detailhandel, da de er ved at tage en uddannelse til noget andet.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at de små specialvarebutikker holder sig under 50 procent deltidsansatte. Her er man gået fra 27 procent på deltid til 40 procent fra 2003 til 2012.

Til gengæld er supermarkeder og discountbutikker oppe på henholdsvis 60 og 67 procent deltidsansatte i 2012.

- Vi bliver nødt til at gøre noget for at vende udviklingen, og derfor vil vi arbejde for at indføre regler, hvor arbejdsgiveren får pligt til at tilbyde fuldtid til ansatte på deltid, inden man går ud og ansætter en ny på deltid, siger Per Tønnesen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst