Udland

Butikstyve skal have strengere straffe

Butikstyverier koster svenske butikker tre milliarder årligt. Nu vil flere politikere have straffen skærpet.

Butikstyve skal have strengere straffe

Regeringen i Sverige vil skærpe straffen for butikstyveri og give de handlende mulighed for at bremse tyvene, allerede inden de kommer ind i butikken.

Den svenske regering nedsætter torsdag en udreder, der skal gennemgå mulighederne for at beskytte den private ejendomsret bedre. Det handler ud over rapserier om tyverier, indbrud og hærværk.

Et af de spørgsmål, man stiller sig i Sverige, er, om det at krænke folks integritet i forbindelse med for eksempel indbrud skal straffes hårdere end anden berigelseskriminalitet.

Tyverier og rapserier koster de svenske handlende omkring tre milliarder svenske kroner årligt. Allerede i dag har de handlende muligheder for at give notorisk langfingrede karantæne. Men det er ikke nok ifølge landets justitsminister Beatrice Ask.

- Det er muligt at forbyde tyveknægte adgang i dag, men det hjælper ikke, hvis ikke man kan stille noget op. Hvis de blæser på forbuddet, så bliver det ganske enkelt tandløst. Erhvervslivet betragter det som et problem, og så er vi nødt til at se på det, siger Ask.

Brancheorganisationen Svensk Handel hilser initiativet velkommen.

- Vi synes, at det er alle tiders. Vi har længe talt om det og efterlyst en slags værktøj for at kunne beskytte butikkerne mod folk, der gentagne gange forbryder sig mod loven, siger Per Geijer, der er sikkerhedschef i brancheorganisationen.

- Det medfører også vold og trusler i butikkerne. Det påvirker arbejdsmiljøet og er faktisk et af vores største arbejdsmiljøproblemer, siger Per Geijer.

De svenske socialdemokraters retspolitiske ordfører Morgan Johansson vil ikke udelukke, at det er nødvendigt med en skærpelse af straffen.

- Men det havde måske været en god idé, hvis regeringen også havde kigget på effektiviteten. Opklaringsprocenten er den dårligste i otte år, samtidig med at politiet har øget indsatsen, siger Johansson.

/ritzau/TT