USA

Byen belejret af kendisser

Nuværende og for længst afdøde kendisser kæmper om opmærksomheden på Obama-dagen

En af mine bekendte har lejet sit hus ud til Janet Jackson, fortæller Torsten Jansen om tumulterne op til indsættelsen i dag.

En af mine bekendte har lejet sit hus ud til Janet Jackson, fortæller Torsten Jansen om tumulterne op til indsættelsen i dag.

KØBENHAVN:Washington har i flere dage været kraftigt angrebet af Obama-feber. Og det er ikke kun almindelige mennesker, der strømmer til for at se giraffen i dag. De kendte vil også være med, fortæller kultur- og presseattaché på den danske ambassade i Washington Torsten Jansen. - Dagen adskiller sig markant fra tidligere indsættelser ved, at alle mulige berømtheder strømmer til byen. De seneste dage har man pludselig kunnet finde et stort navn nede på en helt almindelig bar, og en af mine bekendte har lejet sit hus ud til Janet Jackson, siger han. Fra dansk side er sanger og kunstner Lars H.U.G. rejst over for at være med. Bill Clinton oplevede lidt det samme kendissus, da han blev indsat i 1993, mens de færreste kunstnere uden for country-verdenen ville associeres med den afgående præsident George W. Bush på hans indsættelsesdag. Betalt i dyre domme Mange amerikanere har betalt i dyre domme for en tilskuerplads til indsværgelsesøjeblikket eller et glimt af den efterfølgende præsidentparade. Dog kan det historiske øjeblik også følges ganske gratis på en af de utallige storskærme på The Great Mall foran Kongressen. Og historien vil fylde meget. Ikke mindst vil Abraham Lincolns skygge hvile over begivenhedernes gang, for Barack Obama vil blive ind-sværget med hånden på sit store forbilledes bibel, ligesom han i weekenden kørte samme togtur til Washington, som Lincoln tog, da han skulle indsættes i 1861. Ligesom Obama var Lincoln senator fra Illinois. Den mørkere del af skyggen er, at præsident Lincoln blev myrdet i 1865 efter at have udtalt sig positivt om sortes stemmeret. Første sorte præsident Alle i sikkerhedsapparatet i USA er fuldt ud bevidst om, at de i dag ikke bare skal beskytte en kommende præsident, men landets første afro-amerikanske præsident. Derfor er beredskabet højere end nogensinde. Alle 240.000 inviterede tilskuere skal igennem detektorer, og det er stærkt begrænset, hvad der må medbringes. Ekstra politi- og sikkerhedsstyrker er hentet fra nær og fjern. Luften vil være tyk af helikoptere og jagerfly, og vandet vil være belejret af kystvagten. Secret Service har ifølge BBC øvet sig på ethvert tænkeligt scenarium, inklusive bombeangreb, brokollaps og angreb med biologisk eller radioaktivt stof. Obama vil i stil med de sidste mange præsidenter tale bag skudsikkert glas, og belært af Kennedy-mordet vil han køre sin paradetur i en bil, der har fået øgenavnet "Bæstet" på grund af sit utilnærmelige og knap så elegante udseende.