Byens flotteste vartegn genrejses

Sindal Mølle er pakket ind, så murværket kan tørre

Formanden for Sindal Mølle, Jens Holt Andersen, håber, at kunne gøre møllen til Folkeeje, hvor private, foreninger og virksomheder kan være stolte af Møllen som byens vartegn og samlingssted. Foto: Niels Helver

Formanden for Sindal Mølle, Jens Holt Andersen, håber, at kunne gøre møllen til Folkeeje, hvor private, foreninger og virksomheder kan være stolte af Møllen som byens vartegn og samlingssted. Foto: Niels Helver

Sindal Mølle, byens stolte vartegn, er etapevise blevet restaureret, efterhånden som der var økonomiske muligheder for det, men det med økonomien har været et tilbagevendende problem, da det koster rigtig mange penge at istandsætte en gammel stenmølle. Lokale ildsjæle har i mange år kæmpet for møllens bevarelse, der er en af de få stenmøller, der er tilbage i Danmark, og skiftende bestyrelser har lagt et stort arbejde i at skaffe økonomi og løbende sørge for møllens vedligeholdelse.

Tidligere er lykkedes at få tilsagn fra RealDania om 1 million kroner, og fra EnergiNord Fonden er der givet tilsagn om 700.000 kr. til møllens bevarelse. Med de midler i baghånden er det afsluttende arbejde nu påbegyndt.

For tiden er møllen pakket ind og ser ikke særlig tillokkende ud, men formålet er at møllens murværk skal udtørres, inden den egentlige renovering med blandt andet udskiftning af defekte mursten kan påbegyndes.

Selve det store arbejde med murværket, jordvolde og mange andre ting har været udbudt i licitation, hvor entreprenørfirmaet Svend Damgaard Olesen har vundet totalentreprisen.

Selvom det er en stor donation, Møllen har fået fra RealDania og EnergiNord, så rækker pengene desværre ikke til at nå helt i mål. Derfor har møllebestyrelsen besluttet, at gennem vedtægtsændringer, der skal vedtages på en ekstraordinær generalforsamling torsdag den 3. april, at få befolkningen og lokale virksomheder til at tage ejerskab i møllen for derigennem at rejse de sidste penge.

-Sindal Mølle skal gøres til en folkesag, og møllen skal rumme muligheder for foreninger og husstande at holde mindre møder og sammenkomster, og det også skal være muligt at støtte ungdommens forskellige aktiviteter, fortæller møllens formand Jens Holt Andersen.

Og måske kan møllens kværnloft i fremtiden komme til at rumme et ”Solinformationscenter” med oplysning til borgere og turister om solens indflydelse.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.