Ulovlig afklipning af trætoppe skaber vrede hos Naturstyrelsen Thy

Der er konstateret 500-1000 skadede skovfyr i krydset mellem Bulbjergvej og Østvejen

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

VESTer THORUP: Ved Naturstyrelsen Thy har man på det seneste oplevet en tendens til, at nogle skærer små fyrretræstoppe af. Her er der ikke kun tale om et par stykker, men 500-1000 træer. De fleste observationer er ved Vester Thorup. Her har Naturstyrelsen Thy en teori, der gå på, at trætoppene er blevet skåret af for senere at blive brugt som dekorationsgren. Dog er omfanget så stort, at der er flere teorier om toppenes forsvinden.

Preben Røge, som er skovarbejder for Naturstyrelsen Thy, siger:

- Det er jo helt utroligt, at man i sådan et omfang bare kan berøve os alle for så meget natur. Det sted, hvor toppene er taget, er jo en plantage, hvor man bevidst har plantet fyr for at beskytte mod bevoksninger af sitkagran og contortafyr. Vi har dog heldigvis kun set, at omfanget af trætoppe er blevet taget fra Vester Thorup, så jeg er overbevist om, at det er til videresalg. Skaden, som er forvoldt vil koste 10.000-15.000 kr. at få genoprettet, hvis ikke det viser sig at være et større antal træer, som har været udsat for hærværk.

Med det omfang, der er blev klippet trætoppe, mener Naturstyrelsen Thy, at bevoksningen er sat bagud med hele to år. Dertil har Naturstyrelsen Thy været ude at sige, at de penge, der skal bruges til at genoprette arealerne, hvor skaderne er værst, må tages fra andre projekter, hvilket selvfølgelig kommer til at forsinke andre planer i Naturstyrelsen Thys område.

Områderne, der er hårdest ramt i Vester Thorup Plantage, er den centrale del på krydset mellem Bulbjergvej og Østvejen. Dog er der ikke observeret nogle raster fra tyvene udover et par fodspor og de beskadigede trætoppe.

De små fyrretræer har været med i kampen mod sitkagran og contortafyr, som er uønsket, ikke-hjemmehørende og invasive i den danske natur. Hvilket også er grunden til, at Naturstyrelsen i 2015 plantede fyrrene. Preben Røge oplyser, at de fleste træer nok kommer til at skulle erstattes.

Derudover siger Preben Røge, at hvis man observerer personer klippe toppene af træerne, bedes man tage kontakt til Naturstyrelsen Thy.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.