Aalborg

Byråd skal diskutere bilvask på villaveje i Aalborg

Oplysningskampagne om miljøfarlige stoffer ved bilvask på vejene er en god ide, mener udvalg

Miljø- og energiudvalget mener, at det er en god ide med en kampagne med henblik på, at ændre bilejernes vaskevaner på vejene.  Arkivfoto: Bente Poder

Miljø- og energiudvalget mener, at det er en god ide med en kampagne med henblik på, at ændre bilejernes vaskevaner på vejene. Arkivfoto: Bente Poder

AALBORG:Det er ikke hver dag, at borgernes bilvask er en sag for byrådet.

Men nu skal Aalborg efter en beslutning i miljø- og energiudvalget diskutere, om det er en god ide at lave en oplysningskampagne, så bilejerne ændrer vaner med hensyn til bilvask på veje.

På det seneste møde i udvalget, var der enighed om, at det var en god ide med en kampagne. Problemet er, at der er miljøfarlige stoffer i vaske- og plejemidler, og når bilejeren vasker dytten hjemme på villavejen, så ledes vandet via kloakken til nærmeste vandløb eller siver ned i jorden.

Det er dog først og fremmest et problem i separatkloakerede områder, da vandet i fælleskloakerede områder løber til renseanlægget. I Aalborg er 65 procent af kloaknettet dog separatkloakeret, og årligt vurderes der, at der grundet manuel bilvask udledes 20.000 kubikmeter vaskevand til naturen i Aalborg Kommune.

- I en stor del af kommunen lukker vi spildevandet fra bilvask og de stoffer, der er blevet vasket af bilerne via regnvandskloakken urenset ud i naturen, siger miljø- og energirådmand Lasse P. N. Olsen (EL).

Udvalget vil gerne synliggøre, at en del af pleje- og vaskemidler til bilvask indeholder uønskede miljøfarlige stoffer, der ifølge forvaltningen er ”svært nedbrydelige og meget giftige over for vandlevende organismer”.

- Vi håber selvfølgelig, at vi kan få nedbragt mængden af miljøfremmede stoffer i vores vandløb, siger Lasse P. N. Olsen, der selv kører bilen i vaskehallen, når den skal vaskes.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.