Byret afviser at hæve erstatning for fejlagtig terrormistanke

Udenlandsk mand gik forgæves til Københavns Byret med krav efter varetægtsfængsling i 2016.

KØBENHAVN:Københavns Byret mener ikke, at en 36-årig mand skal have yderligere erstatning, fordi han i 2016 sad varetægtsfængslet i omkring tre måneder på grund af en fejlagtig mistanke om terror.

Det er resultatet af en sag, som er afviklet torsdag, oplyser mandens advokat, Eigil Strand.

Byretten godkender dermed den afgørelse, som den øverste anklager traf om at tildele den udenlandske mand 114.200 kroner.

To døgn efter et bombeangreb i Zaventem i Bruxelles ankom den 36-årige sammen med en anden mand til København fra Grækenland. De var på vej til et bryllup i Sverige.

I Københavns Lufthavn blev de to mænd og tre andre anholdt. Mens de tre blev løsladt, blev den 36-årige og hans rejsekammerat dagen efter fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet.

De var mistænkt for at være rejst til Danmark "i forbindelse med forberedelserne til en terrorhandling på ukendt tid og sted i Danmark."

Statsadvokaten i København valgte at opgive sagen efter to måneder, og den anden mand blev løsladt.

Men den 36-årige sad fortsat fængslet med en ny sigtelse for menneskesmugling på halsen. Først en måned senere blev han løsladt.

Siden har Rigsadvokaten givet begge mænd erstatning for varetægtsfængslingen. Den 36-årige blev tilkendt 114.200 kroner.

Erstatningen blev udmålt på baggrund af faste takster.

Standardbeløbet blev forhøjet med 200 procent på grund af den alvorlige sigtelse. Men samtidig blev der fratrukket 50 procent på grund af det, som anklagemyndigheden betegner som "egen skyld".

Ifølge manden selv har terrorsigtelsen stadig alvorlige konsekvenser for ham.

Til sin advokat har han fortalt, at han ikke kan rejse rundt i Europa uden at blive trukket til side og udspurgt om terrorsigtelsen, når han krydser en grænse.

- Desuden har han fortalt, at han ikke længere kan få opholdstilladelse i Grækenland, hvor han har boet ti år, fortæller Eigil Strand.

Nu vil manden sammen med advokaten overveje, om torsdagens dom skal ankes til Østre Landsret.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.