Aalborg

Byrum - mens vi venter

Med paller og midlertidige træer forsøger Aalborg Kommune at vise, hvordan byrum kan komme til at se ud

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

- Vi vil gerne høre borgernes reaktioner, og måske har de ideer til indretning af byrummet, lyder opfordringen fra by- og landskabsrådmand Hans Henrik Henriksen (til højre).

AALBORG:Et lille landskab af træpaller og træer er skudt op tæt på Budolfi Kirke i Aalborg.

Pallerne breder sig ned på Gammeltorv og udligner niveauforskelle. Ligesom en trappe, hvor man også kan sætte sig.

Men landskabet af paller er kun midlertidigt og skal give et bud på, hvordan det lille gaderum øst for kirken kan indrettes i fremtiden.

Området øst for kirken er i dag en mindre og meget benyttet p-plads omkranset af en solid mur af granitblokke. Men sådan skal det ikke blive ved. Planen er at sløjfe p-pladsen, og i stedet skal gaderummet forbinde Gammeltorv med Algade. Sidstnævnte vil byråd have forlænget som gågade.

Fra skitse til virkelighed

Politikerne er lun på tanken om en lille bylegeplads i forbindelsen, men puslespillets brikker er ikke lagt til det endelige resultat.

Landskabsarkitektfirmaet SLA har lavet en skitse, og installationen af pallerne og midlertidige træer er et forsøg på at overføre en del af skitsen til virkelighed.

- Inden der ruller bulldozere ind, vil vi fra kommunens side gerne synliggøre over for byens borgere, hvordan det kan komme til at se ud. Foreløbig er planerne for omdannelsen kun tegnet groft op, og vi vil meget gerne i dialog med borgerne og høre deres mening og ideer, siger by- og landskabsrådmand Hans Henrik Henriksen (S).

Metoden er brugt i flere andre byer. For eksempel har Aarhus benyttet festugen til prøveopstillinger af nye byrum, og mange steder indgår træpaller som byggeklodser.

Det skal man dog ikke tage bogstaveligt. Paller er nemme at bygge noget med hurtigt og viser, hvor man kan stå og gå. Det endelige materialevalg bliver noget langt mere solidt.

Foruden opstillingen bag Budolfi Kirke er tre andre steder udpeget til udstillingssted for en model.

Hul i Sankt Hans Gade

I Sankt Hans Gade ved Nørregade laves hul i den mur, der i dag skærmer gaden ud til Østerbro og busslusen under Hovedbiblioteket.

Murgennembruddet skal give en fornemmelse af, hvordan gaden kan åbnes helt op og forbinde Nørregade med havnefronten.

På Nytorv skal en midlertidig opstilling være et indspark til debat og inspiration for områdets udseende, når letbanen kommer.

Sidste installation er på Budolfi Plads, der undergår store forandringer i den nærmeste fremtid med en klar målsætning om et mere grønt åndehul, når de nuværende bygningsværker falder, og antallet af parkeringspladser også svinder ind.

Alle opstillinger er midlertidige og pilles ned ved udgangen af januar 2016.

- Det er en mere legende måde at gå til opgaven med en ny indretning af et gaderum. Den giver også plads til at lave fejl og lære af dem, siger urban designer og planlægger Jeppe Fink, Aalborg Kommune.

Sig din mening

De midlertidige opstillinger koster 400.000 kr., men både paller og træer kan genbruges. Diverse huller og murgennembrud skal efter planen også retableres. Med mindre, at der rejser sig et folkeligt krav om at bevare ændringer.

Alle, der har en mening om de midlertidige gaderum, kan henvende sig til kommunen. Nemmest er det at skrive en kommentar på kommunes Facebook-side.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.