C-vitamin kan bekæmpe tarmkræft

Forsøg med mus indikerer, at C-vitamin har en effekt på den frygtede kræftsygdom

Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

SUNDHED:C-vitaminer kan vise sig at være et effektivt våben mod visse typer tarmkræft.

Det antyder i hvert fald forsøg, hvor forskere har testet effekten af C-vitaminer på tarmkræft - hos mus, skriver klogkost.dk.

C-vitamin menes generelt at være godt for helbredet på grund af dets antioxiderende virkning, som forhindrer eller forsinker nogle typer af celleskader.

Men ifølge den ny undersøgelse fra Weill Cornell Medicine i New York, NY, sker det modsatte i forhold til kræftceller i to former for tarmkræft kaldet KRAS og BRAF. I disse kræftceller medførte en højdosis C-vitamin oxidation, hvilket resulterer i noget, der kan vise sig gavnligt for kræftpatienter.

Forskerne fandt, at høje doser af C-vitamin - svarende til omkring 300 appelsiner - svækkede væksten af ​​KRAS og BRAF-tumorer i såvel cellekulturer og mus.

De håber nu, at resultaterne kan føre til udvikling af nye behandlinger og give vigtig indsigt i hvem, der kan få størst gavn af dem.

I et ilt-rigt (oxidant) miljø som arterier, bliver en del af C-vitaminerne, ascorbinsyre, oxideret og omdannet til et nyt stof kaldet dehydroascorbinsyre (DHA).

Forskere har i nogen tid kendt til, at et bestemt membranprotein, kendt som glucose transporter GLUT1, giver både glucose og DHA mulighed for at trænge ind i celler, men ascorbinsyre kan ikke. Hvad DHA laver inde i cellerne er dog et mysterium.

Trojansk hest

Den aktuelle undersøgelse viser, at DHA fungerer som en trojansk hest. Når den er trængt ind forsøger naturlige antioxidanter i kræftcellen, at konvertere DHA tilbage til ascorbinsyre. I denne proces udtømmes cellen for disse antioxidanter og cellen dør af oxidativt stress.

7 overraskende råd mod tarmkræft

Mange normale celler indeholder GLUT1, men KRAS- og BRAF-muterede kræftceller har typisk meget højere niveauer, eftersom de har brug for en høj grad af glucoseoptagelse for at overleve og vokse.

KRAS- og BRAF-muterede kræftceller producerer flere reaktive oxygenarter end normale celler, og derfor har de brug for flere antioxidanter for at overleve. Denne kombination af egenskaber gør disse kræftceller særligt sårbare over for DHA.

Aspirin hver anden dag beskytter mod tarmkræft

Men da C-vitamin åbenbart påvirker de cellulære funktioner på forskellige måder, både som en anti- og en pro-oxidant, er det nødvendigt at få undersøgt virkningen af ​​højdosis C-vitamin på normale og immunceller nøjere.

8 madråd mod tarmkræft

Forskerne er dog optimistiske, fordi de nu har grundlaget for videre at udforske hvordan man kan anvende C-vitamin til behandling KRAS- eller BRAF-relateret tarmkræft.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.