Udland

Californien skal have højhastighedstog

410 milliarder kroner.

Californien skal have højhastighedstog

Senatet i Californien har fredag godkendt en plan om at bygge et nyt jernbanenet beregnet for højhastighedstog. Det er et af de største offentlige projekter, Californien nogensinde har givet sig i kast med, og ventes at koste 68 milliarder dollar (410 milliarder kroner).

Godkendelsen er en sejr for Californiens guvernør Jerry Brown. Projektet i USA's mest folkerige stat vil skabe mange arbejdspladser, og samtidig vil jernbanesystemet være et alternativ til bil- og flytrafikken, ifølge Brown.

Fagforeningerne har presset på for at få planen, som ventes at tage årtier at gennemføre, godkendt. Republikanerne derimod deler ikke begejstringen. De mener investeringen i jernbanenettet vil blive en økonomisk byrde for Californien.

Men republikanerne måtte bøje sig i senatet. Med stemmerne 21-16 blev projektet godkendt, og dermed frigives deres midler til at indlede opførelsen af jernbanenettet. Californien finansierer første fase ved at udstede obligationer for 2,6 milliarder dollar.

Godkendelsen frigiver samtidig et bidrag fra Washington på 3,2 milliarder dollar.

- Det her vil bogstaveligt talt skabet tusindvis af nye arbejdspladser, siger en fagforeningsleder, der sammen med andre tilhængere spændt fulgte fredagens afstemning foran senatet i Sacramento.

Ledigheden i Californien er på 10,8 procent.

Projektet støttes også af præsident Barack Obama. Udbygning og modernisering af infrastrukturen er blandt Obamas vigtigste prioriteter.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.