Udland

Cameron: EU-budgettet skal skæres yderligere

Budgetslagsmålet i Bruxelles genoptages med endnu en bredside fra briterne, som forlanger større nedskæringer.

Cameron: EU-budgettet skal skæres yderligere

Efter en god nats søvn for stats- og regeringscheferne er forhandlingerne om EU's langtidsbudget skudt i gang igen i Bruxelles.

Det officielle møde genoptages klokken 12, men flere timer før var der heftig aktivitet ved rådsbygningen i Bruxelles, hvor EU-landene mødes på kryds og tværs i forsøget på at finde alliancepartnere, inden det afgørende budgetslagsmål går i gang.

På vej ind i bygningen udtrykker den britiske premierminister, David Cameron, sin utilfredshed med det forhandlingsudspil, EU-præsident Herman Van Rompuy fremlagde natten til fredag.

- Der har ikke været nok fremskridt. Det er ikke tilfredsstillende det, vi har set indtil videre.

- Vi bliver nødt til at skære yderligere. Når vi skal spare derhjemme, skal vi også spare i EU, lyder det fra Cameron.

Da parterne skiltes natten til fredag, gjorde Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, det klart, at hun tvivler på, at EU-landene kan nå frem til en aftale på dette topmøde.

Den samme pessimisme gik igen hos flere mødedeltagere fredag morgen.

- Jeg ser fortsat ingen enighed mellem de 27 lande.

- En af mine største bekymringer er, om vi overhovedet kan strikke noget sammen, som kan holde i syv år, siger Østrigs kansler, Werner Faymann, ved ankomsten til rådsbygningen.

I det seneste forhandlingsudspil fra Herman Van Rompuy er der til stor frustration for briterne ikke ændret på størrelsen af det samlede budget.

Til gengæld er der flyttet rundt på posterne, så der ikke skæres så meget på landbrug og regionsmidler, som der tidligere har været lagt op til.

Det er en ændring, der især imødekommer krav fra Frankrig og fra de nye EU-lande i Østeuropa.

Og der er da også stats- og regeringschefer, som ser mere positivt på udviklingen.

- Jeg vil være glad, hvis vi er stand til at når frem til en aftale i dag. Fra mit synspunkt er det (Van Rompuys udspil, red.) et meget godt udgangspunkt for forhandlinger, siger Litauens præsident, Dalia Grybauskaite.

Ifølge Ritzaus oplysninger vil Danmarks statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), også holde møder med flere af sine kolleger fredag formiddag inden starten på det officielle møde.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.