Udland

Cameron: Kemiske våben i Syrien er ekstremt alvorligt

Rygter om brug af kemiske våben i Syrien skal få omverden op af stolen, mener den britiske premierminister.

Cameron: Kemiske våben i Syrien er ekstremt alvorligt

Den britiske premierminister, David Cameron, ser med yderst alvorlige øjne på situationen i Syrien.

Fredag siger han til flere udenlandske medier, at den voksende bevisførelse for brug af kemiske våben fra Assad-styrets side er "ekstremt alvorlig".

Han er enig med USA's præsident, Barack Obama, om, at brug af kemiske våben kan være dét, der får det internationale samfund til at gribe ind i borgerkrigen i Syrien.

David Cameron understreger dog, at omverdenen bør svare tilbage ved hjælp af et stigende politisk pres mod præsident Bashar al-Assad frem for militær intervention.

- Det er ekstremt alvorligt. Jeg støtter Obamas udtalelser om, at brugen af kemiske våben bør blive det, der får det internationale samfund for at gøre mere, siger Cameron til tv-stationen BBC.

- Jeg har altid opfordret til, at vi skulle gøre mere. Nu er spørgsmålet, hvordan vi øger presset.

Tilbage i december advarede Barack Obama Syriens præsident mod at bruge kemiske våben. Hvis det sker, vil det medføre "konsekvenser", sagde Obama.

Torsdag sagde den amerikanske forsvarsminister, Chuck Hagel, at USA's efterretningsvæsen mener, at det syriske regime formentligt har anvendt kemiske våben som nervegassen sarin mod oprørere i et mindre omfang.

Sarin er en lugtfri og farveløs nervegas, der kvæler ofrene.

Det Hvide Hus har advaret om, at det kan reagere meget skarpt på brug af kemiske våben i Syrien.

Vurderingerne fra de amerikanske efterretningstjenester er dog behæftet med en vis usikkerhed, og Det Hvide Hus siger, at der er behov for "troværdige og underbyggede kendsgerninger".

- I betragtning af, hvad der er på spil, og hvad vi har lært af tidligere erfaringer, så er vurderinger fra efterretningstjenester ikke tilstrækkeligt.

- Kun troværdige og underbyggede kendsgerninger, der giver os en grad af vished, kan ligge til grund for vores beslutninger, siger Miguel Rodriguez, som er direktør for juridiske anliggender i Det Hvide Hus.

I over to år har det syriske regime udkæmpet en blodig krig mod oprørsstyrkerne. FN anslår, at mere end 70.000 mennesker har mistet livet under konflikten, som begyndte i marts 2011.

Over 1,3 millioner er tvunget på flugt fra landet, og en fjerdedel af Syriens befolkning på 22 millioner er tilmed internt fordrevne.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.