Udland

Cameron maner skotske tanker om selvstændighed i jorden

På trods af valgsucces for skotske nationalister kan de godt glemme alt om en ny afstemning om selvstændighed.

Skotter, der håber på en snarlig løsrivelse fra Storbritannien, må væbne sig med tålmodighed. Der kommer nemlig ikke en ny folkeafstemning inden for de næste fem år.

Det slår den genvalgte premierminister David Cameron fast i et interview søndag aften.

- Vi har haft en folkeafstemning. Skotland stemte eftertrykkeligt for at forblive en del af Storbritannien, siger Cameron til Channel 4 News.

- Der kommer ikke endnu en folkeafstemning, lyder det fra Cameron.

Det skotske nationalistparti, SNP, der går ind for skotsk selvstændighed, fik ellers et ekstraordinært godt valg fredag. Partiet vandt hele 56 ud af 59 kredse i Skotland.

Men da Det Konservative Parti med David Cameron i spidsen efter valget sidder alene på flertallet i Underhuset, får SNP svært ved at bruge sine mange mandater til at lægge pres på regeringen for at få en ny folkeafstemning.

I september sidste år afviste 55 procent af skotterne ved en folkeafstemning at rive sig løs fra Storbritannien. Forud var gået en langvarig kampagne, hvor politikerne i London havde brugt mange kræfter på at overbevise skotterne om, at de skulle blive i unionen.

Efter afgørelsen vurderede mange - heriblandt nationalister - at spørgsmålet om selvstændighed var blevet udskudt til næste generation.

Men den store succes for SNP ved det britiske parlamentsvalg, hvor partiet udslettede Labour fra landkortet, har før til fornyede spekulationer om endnu en folkeafstemning.

David Cameron lovede før valget skotterne øget selvstyre, hvis han blev genvalgt.

Og det løfte gentog han, da sejren var i hus.

- Vore planer for Skotland er at skabe det stærkeste selvstyre noget steds i verden, sagde Cameron fredag eftermiddag.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.