Udland

Cameron og Miliband indleder slutspurt inden valget

Lederne af Storbritanniens store partier bruger weekenden inden valget til at prøve at vinde vælgernes gunst.

Storbritanniens premierminister, David Cameron, advarer de britiske vælgere om, at hvis de ikke går til valglokalerne og stemmer konservativt ved torsdagens valg, kan Labour-leder Ed Miliband overtage nøglerne til premierministerboligen i Downing Street 10.

- I sidste ende kan kun ét ud af to mennesker gå ind ad døren i nummer 10 og være premierminister på fredag, siger han til BBC lørdag morgen.

Cameron har i de seneste dage fokuseret på, at Labour kan blive nødt til at indgå i et samarbejde med det skotske nationalistparti, SNP, som ligger til venstre for Labour, hvis de vil have mandater nok til at danne regering.

Det rammer et ømt punkt hos Ed Miliband, der indledte et modangreb på Cameron, som han mener "fuldstændig er gået bort fra de centrale spørgsmål, nationen står over for".

Det drejer sig om økonomi, indvandring og sundhedsvæsnet, siger Labour-lederen i et interview med avisen The Guardian.

Miliband var fredag i Skotland i et forsøg på at overtale skotterne til at stemme på Labour i stedet for SNP.

Labour-lederen har sagt, at "af principielle årsager" vil han ikke indgå i koalition "med et parti, der vil opsplitte Storbritannien", skriver AFP.

Men det kan han muligvis blive nødt til, mener Labours tidligere skotske førsteminister Henry McLeish.

- I sidste ende vil Ed ikke udelukke sig selv fra premierministerposten ved ikke at tale med nogen, siger McLeish til BBC.

Meningsmålingerne viser, at hverken Labour eller Det Konservative Parti har opbakning nok til at regere alene, og at begge partier derfor bliver nødt til at samarbejde med et eller flere mindre partier.

SNP har massiv opbakning i Skotland og vil gerne støtte Labour i forsøget på at få de konservative ud af regeringskontorerne.

En meningsmåling offentliggjort lørdag giver Labour en føring på et enkelt procentpoint over Det Konservative Parti med 34 mod 33 procents opbakning.

Målingen, der er foretaget af YouGov for tabloidavisen The Sun, giver det EU-kritiske UK Independence Party (Ukip) 14 procent, mens David Camerons regeringspartner i Liberaldemokraterne står til otte procent.

Målingen har en fejlmargen på tre procent, hvilket vil sige, at der er dødt løb mellem de to store partier.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.