Udland

Cameron: Skotske selvstændighedskæmpere må komme videre

Den britiske premierminister afviser skotske separatisters ønske om ny afstemning om selvstændighed.

Skotland skal se at komme videre efter sidste års folkeafstemning, hvor et flertal afviste et ellers udbredt ønske om skotsk selvstændighed.

Det siger Storbritanniens premierminister, David Cameron, efter at Skotlands selvstændighedsparti (SNP) har luftet ønsket om en ny afstemning om løsrivelse fra unionen.

SNP har oplevet en stor stigning i opbakning, siden 55 procent af skotterne i september sidste år stemte nej til selvstændighed. Ved det britiske parlamentsvalg i maj fik partiet 56 af Skotlands 59 sæder i parlamentet.

Og i sidste uge sagde SNP-leder Nicola Sturgeon så, at et nyt partiprogram vil indeholde en tidshorisont for en ny selvstændighedsafstemning.

- Vi var alle enige om - også den skotske offentlighed - at folkeafstemningen om selvstændighed skulle være en ting, der sker én gang i en generation eller én gang i livet, siger David Cameron i en kommentar.

- Nu er det tid til at komme videre. Nogle ønsker måske at fokusere på løsrivelse, men jeg fokuserer på at decentralisere magten, lyder det fra premierministeren.

Nicola Sturgeon har tidligere advaret om, at der kunne komme en ny afstemning, hvis Skotland tvinges ud af EU i den varslede folkeafstemning om britisk medlemskab af det europæiske samarbejde.

Samtidig mener SNP, at regeringen ikke har levet op til sit løfte om at give mere selvstyre til Skotland.

Nicola Sturgeon har også sagt, at hvis den nye leder af Labour, Jeremy Corbyn, ikke er i stand til at give beviser på, at partiet kan vippe premierminister David Cameron og hans konservative parti af pinden, så vil ønsket om skotsk selvstændighed vokse.

- Hvis Labour ikke hurtigt kan vise, at det har en reel chance for at vinde det næste britiske parlamentsvalg, så vil mange flere mennesker i Skotland sandsynligvis konkludere, at uafhængighed er det eneste alternativ til en konservativ regering, sagde Sturgeon.

De konservative har historisk set haft en minimal opbakning i Skotland, som har været en højborg for Labour. Men nu er SNP skotternes foretrukne parti.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.