Udland

Cameron: Stærkt budskab fra Falklandsøerne

Argentina bør respektere entydigt budskab fra Falklandsøerne, siger britisk premierminister efter afstemning

Cameron: Stærkt budskab fra Falklandsøerne

Argentina bør respektere udfaldet af folkeafstemningen på Falklandsøerne, siger den britiske premierminister, David Cameron, efter at næsten alle af øgruppens vælgere har stemt for at forblive en del af britisk territorium.

- I Argentina bør man meget nøje notere sig dette valgresultat. Indbyggerne på Falklandsøerne kunne ikke have talt mere klart, sige den britiske premierminister.

98,8 procent af de 1672 personer, der har stemmeret blandt øgruppens beboere, støtter tilhørsforholdet til Storbritannien, viste officielle tal tidligere tirsdag.

- De ønsker at forblive briter, og denne holdning bør respekteres af alle - også af argentinerne, understreger Cameron.

1513 stemte for at fastholde forbindelsen til London som hidtil. Blot tre personer støttede at kappe båndet til Storbritannien, rapporterer BBC.

- Det må da helt bestemt være det stærkeste budskab, vi kan sende til verden, siger Roger Edwards, en af de otte valgte medlemmer af Falklandsøernes regering.

- Beskeden er, at vi er tilfredse med den nuværende situation. Vi ønsker at bevare status quo med ret til at bestemme vores egen fremtid og ikke blive en argentinsk koloni.

Afstemningen på øerne blev gennemført søndag og mandag og havde som mål at gøre det klart over for det internationale samfund, at indbyggerne ønsker at forblive britiske, selv om Argentina kalder valghandlingen for illegal.

De lokale politikere håber, at det rungende "ja" vil gøre det nemmere at opnå udenlandsk støtte, for eksempel i USA, som forholder sig neutralt i suverænitetsstriden.

Argentina og Storbritannien udkæmpede i 1982 en krig om det omstridte territorium, der ligger 400 kilometer sydøst for det sydamerikanske land. Britiske styrker genvandt kontrollen over øgruppen i Sydatlanten efter en argentinsk invasion.

Spændingerne mellem London og Buenos Aires er taget til igen i de senere år, efter at der er fundet olie og gas nær Falklandsøerne, som siden 1833 har været britiske.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.