Udland

Camerons højrefløj hvæsser knivene

Det britiske valg er først på torsdag, men partierne gør allerede nu klar til et kaotisk parlament.

Den ofte højtråbende højrefløj hos de britiske konservative har holdt sig i ro under valgkampen, men den har ikke siddet stille og trillet tommelfingre.

Holder meningsmålingerne, vinder intet parti absolut flertal på torsdag. De konservative og arbejderpartiet Labour bliver de største partier, og de skal så til at forhandle koalition med andre partier.

Men målingerne giver ikke noget klart bud på, om den ene eller anden fløj vinder.

Det har ført til, at politikerne i valgkampens slutfase er gået mere og mere over til at tale om det, som det danske folketingsmiljø kalder bogstavkombinationer. Mere snak om hvem, der kan samarbejde med hvem, end om egentlig politik.

Og med udsigten til, at premierminister David Cameron ikke kan give de konservative et absolut flertal, smedes der planer i partiets højrefløj.

Det er den fløj, der er mere EU-kritisk end Cameron, og som vil have lavere skatter og en mindre offentlig sektor end premierministeren.

Avisen The Guardian skriver, at der lægges planer om at afsætte Cameron, hvis han ikke sikrer en betydelig valgsejr over Labour.

- Alle, der hader David Cameron, overvejende fra den hårde højrefløj, har lagt bånd på sig selv og vil ikke sige noget før efter valget. De vil ikke have skylden, siger en højtstående konservativ politiker anonymt til avisen.

Så Cameron risikerer angreb fra alle sider efter valget, for Labour er også i gang med overraskelser til Cameron.

Avisen The Telegraph skriver, at Labour har hyret jurister til at tygge sig igennem paragrafferne i valgloven for at finde ud af, om det er muligt at vælte Cameron med en mistillidsafstemning ved første parlamentssamling efter valget.

Det skal hindre, at han kan sidde som fungerende premierminister og fra den post forsøge at styre koalitionsforhandlingerne, der skal give briterne en ny regering.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.