Cannes-kapløb er det tætteste i flere år

Fem film nævnes dog oftere end andre, når eksperter peger på deres favorit. Norsk film kan også tage sejren.

Kampen om at vinde en af filmverdenens mest eftertragtede priser afgøres søndag aften, når Guldpalmen for bedste film bliver uddelt ved filmfestivalen i Cannes.

Og det er et bredt og blandet felt af film, der er favoritter til at løbe med sejr og ære i den franske riviera-by.

Bliver det den lesbiske kærlighedsfortælling "Carol" med Cate Blanchett i hovedrollen, det grufulde Auschwitz-drama "Son of Saul", "Youth", en stjernebesat fortælling om aldrende stjerner i showbusiness eller måske den taiwanesiske martial art-kunstfilm "The Assassin".

De fire film er i hvert fald blandt eksperternes favoritter, men vanen tro er det juryen i Cannes, der bestemmer - og i år ledes den af Coen-brødrene Joel og Ethan.

Med i opløbet er også den norske "Louder Than Bombs" af filminstruktør Joachim Trier. Filmen er ene om at repræsentere Skandinavien i kampen om Guldpalmen.

Og da Joachim Trier er født på Nørrebro i København, er det også hans film, der skal heppes på, hvis der skal falde lidt glans af til Danmark på den prestigefyldte festival.

I alt er 19 film med i opløbet.

I filmen "Carol", der er manges favorit og har fået fremragende anmeldelser, instruerer amerikanske Todd Hayens Cate Blanchett og Rooney Mara, der spiller et lesbisk par, hvis kærlighed næsten ødelægges af de konservative værdier i 1950'ernes New York.

Men intet synes afgjort i kampen om Guldpalmen i et af de tætteste år længe. Nogle kulturskribenter har kaldt 2015 for et "mellemår", mens blandt andet The Guardians Peter Bradshaw kalder det "excellent".

Blandt outsiderne til hovedprisen er den sorte komedie "The Lobster" med Colin Farrell i en af hovedrollerne, nævnt oftest. Det store irske bookmakerselskab Paddy Power har endda filmen som favorit.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.