Cekic: Dansk pas skal ikke være afgørende for stemmeret

Özlem Cekic (SF) kalder DF's holdning til stemmeret mærkværdig. Nye borgere skal lære om demokrati, mener hun.

Cekic: Dansk pas skal ikke være afgørende for stemmeret

Det er underligt, at Dansk Folkeparti på den ene side ikke vil have et parallelsamfund, men på den anden side ikke ønsker at invitere nye mennesker ind i det demokratiske fællesskab, mener Özlem Cekic fra SF.

- Det fantastiske ved Danmark er ligestilling. Derfor går man fuldstændig galt i byen ved at sige, at Danmark skal være et land hvor ens etniske baggrund afgør, om man er en del af fællesskabet eller ej.

- Nogle af dem, der kommer til landet, kommer fra udemokratiske samfund. For dem er det en fantastisk gave at kunne stemme, siger hun til Ritzau.

Hun er dermed uenig med Dansk Folkeparti, der mener, at dansk statsborgerskab skal være adgangskortet for at kunne stemme ved danske valg.

Til Lokalavisen Budstikken Vejle siger borgmesterkandidat Holger Gorm Petersen (DF) at man bør begrænse indvandreres ret til at deltage i kommunalvalget:

- For at stemme ved folketingsvalget skal man være dansk statsborger. Det behøver man ikke at være for at stemme ved kommunalvalget. Dét giver ingen mening.

Cekic er uenig.

- Det vigtigste som borger er, at man føler, at man er med til at bestemme. Derfor vil mange tænke, hvorfor skulle jeg engagere mig, når jeg ikke bliver betragtet som ligeværdig og ikke engang kan stemme.

Hun mener, at retten til at stemme er hjørnestenen i dansk demokrati, og at man uden den vil føle sig ekskluderet.

- Derfor er det mærkværdigt, at DF mener, at nogle af menneskerne ikke skal kunne stemme - udelukkende på grund af etnisk baggrund.

Ifølge Dansk Folkepartis erhvervs- og udviklingsordfører, Hans Kristian Skibby, ville det løse en masse problemer i forhold til, hvem der kan stemme hvornår, hvis man indfører reglen om dansk statsborgerskab.

Özlem Cekic mener dog ikke, at et dansk pas bør være afgørende for lokal demokrati:

- Man skal række hånden ud til nye borgere og opdrage dem til dansk demokrati, hvor man kan gøre sin mening gældende ved at gå ned og stemme, siger Cekic.

- Med stemmeret siger vi: Det betyder noget, hvad du tænker, og vi vil gerne have, at du engagerer dig i dit lokalmiljø. Fratager man dem stemmeretten, vil man puste til følelsen af, at de ikke er en del af fællesskabet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.