Cepos advarer mod at øge kommunalt forbrug

Kommunerne skal ikke slække spareiveren efter årtiers overforbrug, mener cheføkonom Mads Lundby Hansen, Cepos.

Cepos advarer mod at øge kommunalt forbrug

Kommunerne har i årtier under Nyrups og Foghs regeringer brugt langt mere end aftalt med forskellige røde og blå finansministre. Derfor skal kommunerne ikke bruge, hvad de har aftalt med finansminister Bjarne Corydon (S), men hellere spare mere end aftalt.

Det siger cheføkonom Mads Lundby Hansen fra den borgerligt-liberale tænketank Cepos.

Hans reaktion kommer, efter at hovedorganisationen FTF har opfordret regeringen til at lempe sanktionerne, som rammer kommunerne, når de bruger flere penge end planlagt i budgetterne.

- Et af de største problemer, vi har haft i dansk økonomi under 00'erne med Fogh, var, at kommunerne år efter år brugte flere penge end aftalt. Det bidrog til et meget stort holdbarhedsproblem i de offentlige finanser, siger Mads Lundby Hansen.

68 procent af de 48 adspurgte kommuner tør ifølge en ny FTF-rundspørge til kommunaldirektører ikke bruge budgettet fuldt ud af frygt for økonomisk straf.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) opfordrede ellers forleden kommunerne til at bruge det, der er aftalt med regeringen.

- Det var et skævt signal fra Margrethe Vestager, når man tænker på det enorme budgetskred i 90'erne og 00'erne. Normalt kommer der sunde signaler fra hende. Det offentlige forbrug udgør over 28 procent af BNP, siger Mads Lundby Hansen.

Han er uenig med de økonomiske vismænd, som opfordrer regeringen til at øge de offentlige investeringer i 2014 og 2015 med godt 10 milliarder kroner for at sparke gang i økonomien.

- Jeg undrer mig over vismændenes melding. Vi ligger historisk højt i det offentlige forbrug. I 2014 skal vi hellere lempe finanspolitikken ved at sænke marginalskatten eller selskabsskatten, der forbedrer vækstpotentialet, siger Mads Lundby Hansen.

Samtidig vil Cepos-cheføkonomen fortsætte reformerne af dagpenge og kontanthjælp.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.