Udland

Cepos ærgrer sig over finansskattens skindød

Tænketank glæder sig over, at EU ikke kan enes om finansskat. Men alternativet kan stadig skade dansk økonomi

Cepos ærgrer sig over finansskattens skindød

Tænketanken Cepos hilser det velkommen, at EU-landene ikke kan enes om at indføre en fælles skat på handel med værdipapirer.

- Det er godt, at der ikke kommer en finansskat for hele EU. Det sidste, et vækstløst euroland har brug for, er en finansskat, der vil reducere investeringer og vækst, siger Cepos' cheføkonom, Mads Lundby Hansen.

Han mener, at EU-Kommissionen selv har leveret gode argumenter imod skatten med sin udregning af de forventede konsekvenser for økonomien.

- Kommissionen vurderer, at velstanden i EU-landene vil falde med cirka en halv procent af bruttonationalproduktet. Det er rigtig meget, siger Lundby Hansen, der mener, at det ville svare til 1700 kroner per dansker.

Cepos-økonomen beklager dog samtidig, at finansskatten ikke ser ud til at være helt død i EU-regi.

På fredagens Ecofin-møde i Luxembourg har en mindre gruppe lande meldt sig klar til at undersøge mulighederne for at indføre skatten i en begrænset kreds.

- Hvis disse lande indfører en finanskat, vil det også skade dansk økonomi. Vi eksporterer til de pågældende lande, og hvis deres velstand reduceres, svækker det dansk eksport, siger Mads Lundby Hansen.

/ritzau/