Cepos: Holger K.'s forslag rammer helt ved siden af

Et nyt lovforslag fra Skatteministeriet skulle forenkle klagesystemet, men forslaget er uforståeligt og dyrt.

Cepos: Holger K.'s forslag rammer helt ved siden af

Det skulle være en forenkling af klagesystemet i skattesager, men skatteminister Holger K. Nielsen er kommet i uvejr med sit nye lovforslag, der ifølge Jyllands-Posten kritiseres for at gamble med borgernes retssikkerhed.

Forslaget indebærer, at bestemte skattesager kun bliver afgjort ved skatteankenævnene. Det betyder, at borgerne ikke kan klage til Landsskatteretten, hvis man er utilfreds med afgørelsen.

Og det er helt uforståeligt, mener den borgerligt-liberale tænketank Cepos.

- Det er et forslag, der rammer helt ved siden af, hvad skatteyderne ønsker, hvad der er retssikkerhedsmæssigt forsvarligt, og hvad der giver samfundsøkonomisk mening, siger Henriette Kinnunen, erhvervsjuridisk seniorkonsulent hos Cepos.

Hun henviser til, at man før har haft mulighed for at få sin sag behandlet i Landsskatteretten, som ifølge Kinnunen "er yderst kompetent".

- Så står man tilbage med, at man kun kan få behandlet sin sag i skatte- eller vurderingsankenævnene, som træffer forkerte afgørelser i henholdsvis 31 og 77 procent af alle sager, siger Henriette Kinnunen.

Hun peger på, at der i nævnene sidder lægmænd, som ikke har skatteretslig indsigt eller ekspertise. Derfor opstår der så mange fejlagtige afgørelser, som senere bliver omgjort af Landsskatteretten.

- Ankenævnene træffer afgørelser, der blæser til højre og venstre. Og så er der en gennemsnitlig behandlingstid på to år. Tænk at man skal være to år om at træffe forkerte afgørelser. Så har man bevist sin overflødighed, siger Henriette Kinnunen.

Stod det til hende, var det derfor skatte- og vurderingsankenævnene, der skulle afskaffes, mens Landsskatteretten blev bevaret. Samtidig peger hun på, at det altid er en forringelse af borgernes retssikkerhed, når man afskærer en ekstra klageinstans.

- Det absurde er, at man jo ikke styrker retssikkerheden, men smider 50-100 millioner kroner ud af vinduet i udgifter til kammeradvokaten og advokater, når domstolene skal indblandes i en masse små skattesager, siger Henriette Kinnunen.

Hun henviser til, at der i 2012 blev omgjort 1015 sager fra skatte- og vurderingsankenævnene. Derfor bliver det ifølge hende en merudgift for staten, fordi sagerne ender i domstolene frem for Landsskatteretten, hvis lovforslaget bliver vedtaget.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.