Cepos tordner mod boligjobordning

Den liberale tænketank Cepos er kritisk overfor at forlænge boligjobordningen, som udløber ved årsskiftet.

Den borgerligt liberale tænketank Cepos skyder nu med skarpt mod en forlængelse af boligjobordningen, der ellers er et af Venstres og De Konservatives hede ønsker til en ny vækstpakke.

- Jeg er kritisk over for en forlængelse af boligjobordningen. Den giver en skævvridning af økonomien, og det gavner ikke væksten på sigt, siger cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen.

Cepos peger på, at en forlængelse af boligjobordningen - der er den tidligere VK-regerings opfindelse - risikerer at gøre en hel branche afhængig af statsstøtte.

- Boligjobordningen vil betyde, at man giver statsstøtte til byggeprojekter, der alligevel ville blive gennemført uden støtte, siger Mads Lundby Hansen.

- Man risikerer, at byggebranchen bliver afhængig af støtteordninger som boligjobordningen. Man bør i stedet bruge pengene på yderligere reduktioner i eksempelvis selskabsskat eller energiafgifter, siger han.

Hos Venstre mener man dog, at boligjobordningen er nødvendig:

- Vi ønsker en fortsættelse af boligjobordningen, og jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at regeringen vil afskaffe den, for det er noget af eneste, der har holdt liv i det private boligbyggeri i det sidste stykke tid, siger Venstres næstformand, Kristian Jensen.

- Principielt ville det være skønnere, hvis man bare havde lavere skat, men vi kan se, at det har en betydning i forhold til at få gjort sort arbejde til hvidt og holde hånden under en privat bygningsindustri, som ellers ville ligge fuldstændig fladt.

De Konservative kalder det "en katastrofe", hvis ordningen med fradrag for håndværker-arbejde nedlægges som planlagt ved årsskiftet.

- Det vil være en katastrofe at nedlægge ordningen. Meldingen fra byggebranchen er, at den konverterer sort arbejde til hvidt arbejde, og flere tusinder kommer i beskæftigelse. Det er en win-win situation, siger Brian Mikkelsen.

Hos Socialdemokraterne er man afventende i forhold til at forlænge ordningen.

- For os handler det her ikke om ideologi, som det måske gør for de borgerlige, siger partiets erhvervsordfører Benny Engelbrecht og fortsætter:

- Det er jo et konjunktur-stimulerende initiativ, så hvis vi stimulerer på et tidspunkt, hvor det går fremad i byggefaget, er der en risiko for, at vi giver statsstøtte til import af polske håndværkere, og det tror jeg ikke, at særlig mange danskere er interesserede i.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.