Chauffør idømt bøde efter busulykke med 38 børn

70-årig får bøde på 1000 kr. for at overtræde færdselsloven ved ulykke i 2016, hvor bus blev påkørt

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Lastbilen, der i 2016 påkørte bussen. Arkivfoto: Jan Pedersen

STENILD:En 70-årig mandlig buschauffør blev fredag ved Retten i Aalborg idømt en bøde på 1000 kr. for at overtræde færdselsloven ved en alvorlig busulykke i 2016 på Løgstørvej ved Stenild nær Hobro.

Ulykken skete 6. oktober 2016 om eftermiddagen, da bussen var ved at køre 38 børn og unge hjem efter sprogundervisning.

For at skabe ro i bussen bremsede chaufføren hårdt op, hvorefter bussen blev påkørt bagfra af en lastbil.

10 af de 38 børn i bussen kom til skade ved ulykken og blev bragt til sygehuset. Fire af de 10 børn havde alvorlige skader, blandt andet knoglebrud og kæbebrud, og et af børnene havde fået en rift i en hjernepulsåre, hvilket førte til en blodprop. Men ifølge forklaringerne ved retsmødet torsdag ser ingen af børnene ud til at have fået varige mén.

Den 70-årige buschauffør blev fredag dømt for ikke at have været nok opmærksom og hensynsfuld i trafikken, da han bremsede bussen hårdt op umiddelbart før ulykken.

Beholder kørekortet

Retten fandt ikke, at der grundlag for at frakende buschaufføren førerretten, og han blev frifundet for en anklage om "uagtsom betydelig legemsbeskadigelse". En anklage, der skyldtes at flere af børnene fik alvorlige skader ved ulykken.

Sådan lød dommen

Her er dommen over den 70-årige buschauffør: "Retten (finder) efter en samlet bedømmelse, at tiltalte bør frifindes for forhold 2 (straffelovens § 249 om uagtsom betydelig legemsbeskadigelse/red.), ligesom han frifindes for påstanden om frakendelsen af retten til at føre motordrevet køretøj. Straffen fastsættes herefter til en bøde på 1.000 kr. jf. færdselslovens § 118, jf. § 3, stk. 1 og § 41, stk. 3."
Kilde: Retten i Aalborg

Chaufføren nægtede sig skyldig.

Han forklarede i retten torsdag, at børnene løb rundt i bussen, mens han kørte. To gange havde han derfor kørt bussen ind til siden, rejst sig og sagt, at uroen skulle stoppe.

Da han derefter kørte videre, kom nogle af børnene - ifølge buschaufføren - i slåskamp ved siden af førersædet.

Han blev bange, også fordi han havde hørt, at en ung i bussen angiveligt havde sprøjtet andre i øjnene med en sprayflaske. For at stoppe uroen trådte han hårdt på bremsen, lød hans forklaring i retten.

Lastbil kørte for tæt på

En bilinspektør havde efter ulykken nået frem til, at bussen dengang kørte omkring 80 km/t, men bremsede ned til 18 km/t. Den bagvedkørende lastbil havde kørt lidt over de tilladte 70 km/t.

Det konkluderede bilinspektøren blandt andet på baggrund af fartskrivere i de to køretøjer.

I dommen lægger Retten i Aalborg vægt på, at lastbilchaufføren, der kørte bag bussen, har forklaret, at han forsinket blev opmærksom på, at bussen bremsede op. Lastbilchaufføren havde set i et sidespejl for at orientere sig og opdagede først derefter, at bussen bremsede op, hvorefter lastbilen bragede ind i bussens bagende.

Retten mener, at lastbilen, som kørte med en højere hastighed end tilladt og ikke holdt tilstrækkelig afstand til at kunne undgå påkørslen, var medvirkende årsag til ulykken, ifølge dommen.

Statsadvokat overvejer anke

Buschaufføren modtager dommen, oplyser hans forsvarer.

Anklager Kristina Frandsen siger:

- Vi tager dommen til efterretning. Nu skal den forelægges statsadvokaten, som så tager stilling til, om dommen skal ankes til landsretten.

Politiet har tidligere undersøgt lastbilchaufførens rolle i busulykken, men henlagde sagen. Politiet vurderede, at med den pludselige opbremsning og afstanden til bussen, så havde lastbilchaufføren ikke noget strafferetsligt ansvar for ulykken.

LÆS OGSÅ: Buschauffør om ulykke: jeg blev bange og bremsede

LÆS OGSÅ: Voldsom ulykke: Buschauffør bremsede med vilje

LÆS OGSÅ: Politiet: Buschauffør skyld i ulykke med asylbørn