EMNER

Chauffør står til kæmpebøde og frakendelse af kørekortet

Vognmand betalte cirka 250.000 kr. for at få frigivet lastbil hos Nordjyllands Politi

På få dage har politiets Tungvognscenter Nord afsløret to chauffører, der stod bag omfattende snyd med førerkort. Arkivfoto

På få dage har politiets Tungvognscenter Nord afsløret to chauffører, der stod bag omfattende snyd med førerkort. Arkivfoto

AALBORG:En polsk chauffør og hans tyske vognmand får kæmpe bøder, og chaufføren risikerer at miste kørekortet ubetinget i et år samt 60 dages betinget fængsel.

Det er konsekvensen af, at den 33-årige chauffør fredag aften blev standset af Nordjyllands Politi på Rasteplads Himmerland, hvor politiet konstaterede en lang række overtrædelser.

Polakken kørte for et tysk firma, som er ejet af en dansk vognmand, der tidligere drev sit firma i Danmark.

Ifølge politiassistent Tonny Pedersen, der er fagansvarlig for køre- og hviletid ved politiets Tungvognscenter Nord, snød chaufføren blandt andet med det digitale førerkort, som sidder i lastbilens kontrolapparat, og han havde ikke hvilet nok.

- Når en chauffør kun har sovet i tre timer og derefter har kørt videre og generelt har fået alt for lidt hvile, så er det farligt at køre, siger Tonny Pedersen.

Bliver presset af vognmænd

Chaufføren blev sigtet for at snyde syv gange med et førerkort, der ikke var hans eget. Tonny Pedersen forklarer, at nogle chauffører skifter mellem deres eget og en andens digitale førerkort for at skjule, at de ikke holder tilstrækkeligt mange pauser.

Men hvis politiet kontrollerer lastbilen, mens det falske førerkort sidder i kontrolapparatet, bliver chaufføren afsløret og bliver derfor også sigtet for dokumentfalsk.

- Snyd med førerkort er meget benyttet. Hvis chaufføren sætter en andens mand førerkort i, ser det ud som om, at de har holdt de hvil, som de skal, siger Tonny Pedersen.

Han forklarer, at mange af de kort, der bliver brugt i forbindelse med snyderiet, tilhører medarbejdere, der er stoppet i firmaet. Tonny Pedersen mener, at mange chauffører bliver presset af deres vognmand til at begå ulovlighederne.

Den polske chauffør, der blev stoppet fredag aften, har fået en indkaldelse til retten i Aalborg, hvor politiet vil argumentere for, at han skal have en ubetinget frakendelse af kørekortet i et år og have en betinget fængselsstraf på 60 dage.

Politiet ønsker ikke at oplyse, hvor stor en bøde chaufføren og vognmanden kan se frem til. Men ifølge Tonny Pedersen blev der natten til lørdag betalt omkring 250.000 kr. for at få lastbilen frigivet, og bøden er ikke større end det beløb.

Litauisk chauffør også afsløret

Onsdag afslørede Nordjyllands Politi en 23-årig litauisk chauffør i en lignende sag. Chaufføren kørte rundt med et dansk førerkort, som i alt var blevet misbrugt 130 gange.

I alt blev der rejst 16 sigtelser på stedet, og Skat blev også involveret, da det viste sig, at chaufføren ikke var registreret til at betale skat i Danmark. Også i dette tilfælde står chaufføren og hans vognmand til en klækkelig bøde. Chaufføren risikerer også en ubetinget frakendelse af kørekortet og 60 dages betinget fængsel.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.