Udland

Cheføkonom: Cypriotisk nej vil skabe turbulens

Nordeas cheføkonom vurderer, at Cyperns nej til en hjælpepakke er en test af sammenholdet i eurozonen.

Cheføkonom: Cypriotisk nej vil skabe turbulens

Cyperns nej til EU's økonomiske redningsplan vil ikke bringe euroen i fare. Det vurderer cheføkonom i Nordea Helge J Pedersen.

Jeg tror ikke, at det her kommer til at true euroen som sådan, men det er klart, at på den korte bane vil man se, at det her kan føre til noget fornyet turbulens på markederne, siger han.

Cheføkonomen tror, at den cypriotiske regering i første omgang vil forsøge at lave nogle nye forhandlinger med EU og Den Internationale Valutafond, og her bliver det spændende at se, hvad der skal til for at udarbejde en spiselig redningsplan for Cypern.

- Det er virkelig en test af, hvor langt vil man gå, og hvor langt vil man strække sig i en redningspakke for et land, siger Helge J. Pedersen og fortsætter:

- Det er en test af europæiske politikers villighed og måske også en test af Draghis (præsident for den europæiske centralbank ECB, red) udsagn om, at man vil gøre alt for at holde sammen på eurosamarbejdet. Cypern er jo trods alt et euroland.

Cypern har med sit nej til hjælpepakken lige nu kurs mod den økonomiske afgrund. Uden en europæisk plan, der kan redde de cypriotiske banker fra sammenbrud, er der alvorligt fare for, at hele økonomien på den græske del af øen kollapser.

Der er bankhelligdage i Cypern tirsdag og onsdag, men med parlamentets afvisning af planen, er der næppe udsigt til, at bankerne vil slå dørene op igen torsdag, fordi der er fare for en gigantisk kapitalflugt.

De cypriotiske medier fortæller, at regeringen nu vil forsøge at få genforhandlet en aftale med EU og IMF.

Helge J. Pedersen mener også, at Cyperns nej til en hjælpepakke kan få betydning, når de danske aktiemarkeder åbner onsdag.

- Nu får vi at se hvad der sker på de asiatiske markeder hen over natten. Det danske marked vil følge den internationale tendens, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.