Danmark

Chokolade beskytter hjertet mod luftforurening

Spis bare noget chokolade - især hvis du er udsat for luftforurening

Arkivfoto

Arkivfoto

DANMARK:Du behøver måske ikke at have alt for dårlig samvittighed over at gå hårdt til chokoladen i julemåneden, hvis du bor i et forurenet område.

Stoffer i bl.a. chokolade beskytter nemlig hjertet mod negative effekter af luftforurening, skriver voksnekvinder.dk.

Tidligere studier har vist, at luftforurening kan være en dræber, fordi det bl.a. påvirker vores hjerter og luftveje, men nu viser en ny amerikansk undersøgelse, at en kost, der er rig på chokolade, vin, frugt og grøntsager kan hjælpe med at beskytte mennesker mod hjertesygdomme forårsaget af luftforurening.

Det er de såkaldte flavonoider, der er på spil, fordi de kan forhindre eller forsinke nogle typer celleskader. Flavonoider er en antioxidant, der findes i planter, og som bl.a. har ført til, at forskerne har anbefalet folk at drikke rødvin – dog i begrænsede mængder!

I den nye undersøgelse, der dog kun omfattede mænd, fandt forskerne, at ældre mænd var mindre tilbøjelige til at opleve ændringer i hjertefunktionen på dage med stor luftforurening, sådan som vi også kan opleve det de dage, hvor luften nærmest står stille.

10 sunde grunde til at spise chokolade

- Vi fandt, at hvis man spiser omkring 100 gram blåbær (ca. 3/4 kop) hver dag, så kan det imødegå smog-relaterede hjertesygdomme, siger Jia Zhong, der er ph.d.-studerende ved Harvard School of Public Health.

- Luftforurening kan reducere hjertets evne til at variere sin rytme, og det kan medføre hjerteanfald og hjertesygdomme blandt ældre, siger Zhong.

Så slemt er det at leve med en ryger

I undersøgelsen deltog 573 ældre fra Boston-området. De blev fulgt i 11 år, og der kunne man se, at deres evne til at have varieret puls faldt, når luftforureningen var høj i to døgn i træk.

Faldet var dog langt mindre for de deltagere, der havde høje niveauer af flavonoider i kosten. Det skyldes, at flavonoider hjælper med at regulere kroppens immunsystem.

Ni sunde grunde til at spise blåbær

Der er flavonoider i bl.a. chokolade, vin og blåbær, men man skal naturligvis hverken spise og drikke uhæmmet, da det også kan give hjerteproblemer!

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst