Udland

Chokvalg ryster USA's republikanere

Polarisering mellem Demokraterne og Det Republikanske Parti ventes at tage til efter choksejr til konservativ.

En græsrodsoprør i den amerikanske delstat Virginia er kommet fuldstændigt bag på politiske iagttagere og har sendt chokbølger gennem Det Republikanske Parti, da en af partiets mægtigste politikere har tabt et primærvalg til en udfordrer fra den ultrakonservative Tea Party Bevægelse.

Eric Cantor fra Virginia, republikansk flertalsleder i Repræsentanternes Hus, blev anset for at være en overordentlig sikker vinder i Virginia, da de republikanske vælgere skulle vælge deres kandidat til midtvejsvalget i november.

Han sidder i sin syvende mandatperiode, og han havde et kampagnebudget på op mod seks millioner dollar.

Derfor var det højst overraskende, da han tabte til udfordreren David Brat, der repræsenterer Tea Party-bevægelsen på partiets yderste højrefløj. Sejren til den 51-årige Brat, som er professor i økonomi, omtales som den største og mest uventede overraskelse i flere år i amerikansk politik.

"Det politiske jordskælv", som det kaldes af mange amerikanske aviser, ventes at øge polariseringen mellem Demokraterne og Det Republikanske Parti, og det ventes at gøre det vanskeligere for præsident Barack Obama at få flere lovforslag gennem Kongressen.

Først og fremmest synes præsidentens muligheder for at få en ny indvandrings-reform vedtaget nu at være blevet stærkt begrænset.

- Cantors nederlag er et dommedagsagtigt øjeblik for hele den etablerede del af Det Republikanske Parti. Græsrødderne gør oprør, og nu er de begyndt at marchere, siger den politiske analytiker Brent Bozell til flere amerikanske avis.

Flere ledende demokrater giver dog udtryk for glæde over Cantors nederlag, da de mener, at det er et tegn på meget dyb splittelse blandt deres politiske modstandere.

Brat vandt sikkert med opbakning fra 56 procent af vælgerne mod 44 procent til Kongressens "Goliath".

Flere iagttagere siger, at der nu og lang tid fremover vil blive stillet mange spørgsmål om republikanernes kurs i de kommende år.

- Gud handlede gennem folket på mine vegne. Det er et ufatteligt mirakel, siger David Brat til Fox News efter sejren.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.