Christianias normalisering kan blive forsinket

Ulovlige byggerier kan forsinke Christianias normalisering, der efter planen træder i kraft 15. juli i år.

Christianias normalisering kan blive forsinket

Årelange magtkampe mellem staten og Christiania ser ud til at stoppe 15. juli i år, når et bredt flertal i Folketinget planlægger at ophæve christianialoven.

Overordnet betyder det, at Christiania bliver underlagt de samme love, som gælder alle andre i det danske samfund.

Dog er der kommet hår i suppen. Hår, der kan blive en hindring for at samle et bredt flertal for den planlagte ophævelse af christianialoven.

Det siger klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard (R) til Ritzau efter tirsdagens førstebehandling af lovforslag om ophævelsen af christianialoven.

- Christianitterne har opført en række ulovlige byggerier på fortidsmindeafgrænsningen, som staten ejer. Det er utilfredsstillende, og derfor er det vigtigt, at christianitterne stopper disse ulovlig opførelser, før vi kan samle et bredt flertal for forslaget i Folketinget.

Martin Lidegaard fortæller, at han frem mod anden- og tredjebehandling af lovforslaget vil gå i dialog med Christiania, Københavns Kommune og Kulturarvstyrelsen for at sætte fokus på problemet.

- Alle skal blive betryggede i, at vi kommer disse ulovligheder til livs, så Christiania bliver en fristad, som vi alle kan være glade for, siger Martin Lidegaard.

Planen er, at christianialoven bliver ophævet 15. juli i år. Derefter skal christianitter altså leve efter de love, som tæller i hele Danmark.

Ifølge Martin Lidegaard består det nye i, at Københavns Kommune får ansvaret for selve Christiania, og Kulturarvsstyrelsen får ansvaret for volden, der er fredet.

- Desuden vil alle sager, der på nuværende tidspunkt er rejst om ulovlig byggeri på volden, bortfalde, fordi de er rejst i henhold til christianialoven, som vi jo vil ophæve, siger Martin Lidegaard.

Dog vil lejeaftalerne bestå, således at staten kan sanktionere, hvis de ikke bliver overholdt.

Ministeren pointerer dog, at han ikke har mistet modet, og han fastholder, at den omtalte lov bliver ophævet 15. juli 2013.

- Med ophævelsen sender vi dermed et signal til christianitterne om, at de nu kan koncentrere sig om at udvikle det Christiania, som de gerne vil. Samtidig med at befolkningen kan være trygge ved, at det sker inden for lovens rammer.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.