Udland

CIA blev advaret om Bostonbombe-mistænkt før angrebet

Efterretningstjenesten blev tippet af russiske kolleger om en ung mand, som havde forbindelser til islamister.

CIA blev advaret om Bostonbombe-mistænkt før angrebet

Den ældste af de Bostonbombe-mistænkte brødre var længe før maratonangrebet en mand, der var inde på radaren over potentielle terrorister i USA.

Mere end ét år før det dødbringende attentat i Boston bad CIA om, at man placerede navnet Tamerlan Tsarnaev på den amerikanske terror-overvågningsliste. Tamerlan er ham, som blev dræbt under en skudveksling med politiet i sidste uge.

Efterretningstjenesten blev i september 2011 tippet af kolleger fra Rusland. De var bekymrede over, at den unge tjetjensk-amerikaner efter en rejse til den russiske republik Dagestan havde fået forbindelser til radikale islamister.

Tamerlan Tsarnaev blev derefter tilføjet til USA's centrale terrordatabase, den såkaldte "Terrorist Identities Datamart Environment", som det nationale antiterrorcenter holder styr på.

Databasen rummer mere end en halv million navne og oplysninger om personer, som amerikanske myndigheder ser som kendte, mistænkte eller potentielle terrorister fra hele verden.

Men på grund af databasens enorme størrelse overvåger efterforskere ikke rutinemæssigt alle de registrerede.

26-årige Tsarnaev blev dræbt af det amerikanske politi fredag, mens hans yngre bror, Dsjokhar, er blevet anholdt. Han er sigtet for terrorangrebet i Boston Marathon, der dræbte tre mennesker og sårede over 250 ved målstregen.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.