Udland

CIA-rapport frikender Saudi-Arabien for 2001-terrorangreb

CIA-rapport peger på, at Saudi-Arabien ikke havde andel i terrorangrebet i New York 11. september 2001.

WORLD TRADE CENTER EKSPLOSIONER Foto: Scanpix/Naomi Stock / Timepix / Scanpix

WORLD TRADE CENTER EKSPLOSIONER Foto: Scanpix/Naomi Stock / Timepix / Scanpix

Saudi-Arabien var ikke indblandet, da USA blev angrebet af terrorister 11. september 2001.

Det er konklusionen i en rapport, der indtil nu har været hemmeligholdt. Men CIA chefen, John Brennan, kunne søndag fortælle, at dele af den ellers fortrolige rapport sandsynligvis snart bliver åbnet for offentligheden.

- 11. septemberkommissionen har kigget meget nøje på beskyldningerne om Saudi Arabiens indblanding.

- Deres konklusion er, at der ikke er tegn på, at hverken den saudiske regering eller højtstående saudiske embedsmænd skulle have støtte angrebene, siger Brennan til den saudisk ejede tv-station Arabiya.

Rapporten blev udarbejdet i 2002, men indtil nu har de 28 sider om Saudi Arabiens eventuelle rolle været fortrolige.

Siden angrebet har der floreret rygter om, at Saudi-Arabien havde en finger med i planlægningen af angrebet, hvor to fly blandt andet blev fløjet ind i World Trade Center i New York.

En stor del af angrebets bagmænd var fra Saudi-Arabien, og det har i de forgangne år været til diskussion, om amerikanere kan sagsøge den saudiske regering for skaderne, som angrebet forvoldte.

I maj vedtog det amerikanske senat, at de pårørende til ofrene skal have mulighed for at sagsøge, men Det Hvide Hus har truet med at nedlægge veto mod den beslutning.

Saudi-Arabien benægter, at de skulle have støttet de 19 flykaprere, der dræbte næsten 3000 mennesker for snart 15 år siden.

Senatets initiativ er ikke faldet i god jord i den saudiske hovedstad Ryiadh. De truer med at sælge amerikanske aktiver og værdipapirer for op mod 750 milliarder amerikanske dollar, hvis loven bliver en realitet.

- Jeg tror, at de 28 sider bliver offentliggjort, og det, tror jeg, er godt, siger Brennan i et interview med den saudisk ejede tv-station Arabiya.

De amerikanske myndigheder er i juni i gang med at gennemgå, om materialet kan offentliggøres. Den tidligere senator Bob Graham har meddelt, at Det Hvide Hus i løbet af juni vil beslutte, om de fortrolige papirer kan tåle at blive læst af offentligheden.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.