Danmark

Cigaretter stjæler lavtuddannedes alderdom

Rygning og alkohol gør forskellen på et langt eller kort liv. København opsøger usunde borgere.

Cigaretter stjæler lavtuddannedes alderdom

Aldrig har der været så stor forskel på levetiden i Danmark.

Danskere med ingen eller kort uddannelse dør flere år tidligere end deres højtuddannede landsmænd, fordi de ryger og drikker mere.

- Vi har længe vidst, at der var en forskel, men det kommer bag på os, at den er så voldsom. Vi bør tage det meget alvorligt, at der er så stor ulighed i befolkningens levetid, siger Knud Juel, professor ved Statens Institut for Folkesundhed.

En undersøgelse fra instituttet viser, at rygning og alkohol forklarer en stor del af uligheden. Mere præcist tegner de to risikofaktorer sig for 60-70 procent.

Skal de svageste hoppe med på den sundhedsbølge, som har ramt mange veluddannede, kræver det et opgør med den hidtidige forebyggelsespolitik, siger professor Mette Wier, RUC.

- I stedet for at skyde med spredehagl skal vi prioritere midlerne til de mennesker, som har brug for det. Vi skal opsøge dem, der hvor de er, siger Mette Wier, der var formand for Forebyggelseskommissionen.

København opsøger, som en af landets første kommuner, borgere med en usund livsstil. Blandt andre er 1200 beboere i Bispeparken uopfordret blevet ringet op og spurgt, om de røg, og om de kunne tænke sig at få hjælp til at stoppe.

Nu udvides opringningerne til andre kvarterer, fortæller projektleder Kira Baun fra Forebyggelsescenter Nørrebro.

- Langt de fleste er glade for opringningen. Måske ryger de ikke selv, men så har de måske en mor, der gør, og bagefter sætter de hende i kontakt med os, siger Kira Baun.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst