Danmark

Cirkelines far fylder 75 år

Han har lavet socialrealistiske tegnefilm, der har været vedkommende for børn i flere årtier. Onsdag 4. maj fylder Jannik Hastrup 75 år

DANMARK:Det man først og fremmest tænker på, når tanken falder på animator, filminstruktør og filmproducer Jannik Hastrup, er en lille alfelignende pige med prikket kjole, der sover i en tændstikæske.

Cirkelines far fylder 75 år onsdag den 4. maj.

Har man været barn et sted mellem 60’erne til 00’erne, har man givetvis et varmt forhold til en eller anden tegnefilm, Jannick Hastrup har haft fingrene i.

Det kunne være ”Fuglekrigen i kanøfleskoven” med den fordrukne ugle, der hænger hele natten ude på røret, eller det kunne være ”Bennys badekar” om den ensomme dreng, Benny, der bliver ven med en haletudse.

Under censur

Bedst er han dog kendt for en figur, han slet ikke har opfundet. Det var nemlig Jannik Hastrups daværende kone, Hanne Hastrup, der opfandt Cirkeline, som de sammen gav liv i 19 afsnit til DR’s B&U i årene 1965-71.

Senere (1998, 2000, 2004 og 2014) blev det til fire tegnefilm i spillefilmslængde med Cirkeline, der er blevet Danmarks mest berømte animerede stjerne nogensinde.

Der er nu ikke altid alle, der mener, at Jannik Hastrups film er lige egnet for børn. I 1971 valgte DR at censurere et helt afsnit af Cirkeline, da hun var taget til USA og blev konfronteret med raceuroligheder og fattigdom.

”Alle film er politiske”

Det var heller ikke alle forældre, der var vilde med, at Cirkelines to muse-venner, Ingolf og Fredrik, kunne sige frække ting som ”Spasserpsykopat”.

Men Jannik Hastrup har altid foretrukket, at hans film havde socialrealistiske elementer. På den måde kredser de om tunge emner som frygt, ensomhed, fremmedhad og fattigdom.

Jannik Hastrup har aldrig lagt skjul på sit socialistiske ståsted, og hvis man vil lave vedkommende film, må man jo investere sig selv i dem.

- Jeg laver ikke politiske film. Eller rettere: Alle film er politiske, som han forklarede det til Politiken, da han fyldte 72 år.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.