Claus Hjort og Corydon: Embedsmænd må gerne lave fejl

Der er brug for mere åbenhed i embedsværket, viser rapport fra Bo Smith-udvalget.

Mere åbenhed og et kodeks over regler og normer, som embedsmænd skal overholde, er nogle af de anbefalinger, som det såkaldte Bo Smith-udvalg er kommet frem til efter et års arbejde.

Mandag kom udvalgets rapport, der afdækker samspillet mellem embedsmænd og politikere, og som kommer med anbefalinger, der skal forbedre embedsværkets arbejde.

Hvis embedsværket skal kunne udføre sit job ordentligt, kræver det blandt andet en afskaffelse af nulfejlkulturen.

Det mener både den nuværende finansminister, Claus Hjort Frederiksen (V), og den tidligere finansminister Bjarne Corydon (S).

- Det er vigtigt, at man har en kultur, der er åben for fejl, og at man ikke har en kultur, der forsøger at skjule dem, siger Claus Hjort Frederiksen, som dog tilføjer:

- Der skal selvfølgelig være en konsekvens, hvis embedsmanden ikke lever op til pligten om sandhed og faglighed.

Corydon tilføjer:

- Jeg vil skarpt advare mod, at vi lader Folketinget hundse med embedsmænd af politiske årsager. Det vil udbrede en nulfejlkultur i ministerierne, og det vil være en regulær katastrofe.

Rapporten har kigget på de "møgsager", der har været de seneste år. Fra 1980 til 2015 har der været 58 "sager", påpeger Bo Smith, der er tidligere departementschef.

Claus Hjort Frederiksen er glad for, at der ikke er en rød tråd i de sager.

- Embedsværket gør i langt de fleste tilfælde deres arbejde rigtig godt og efter bogen og efter de hensyn, der skal tages. Det er vigtigt, at embedsværket fortsætter med det.

- Det er svært at se nogle fælles, klare træk i de sager. Der er ingen rød tråd, så derfor kan man ikke tale om, at der er en systematisk svaghed i systemet, som man skal rette op på. Vi har generelt en god embedsmandskultur i Danmark, siger han.

Claus Hjort er enig med rapportens anbefaling om et nyt kodeks.

Tidligere på måneden offentliggjorde Finansministeriet netop et nyt kodeks, som skal bidrage til, at alle embedsmænd i centraladministrationen kender de pligter, de skal leve op til, når de betjener deres minister og løser opgaver i ministerierne.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.