Luftvåben

Claus Hjort: Usikkert om flere danske kampfly placeres i USA

Ingen grund til panik, mener forsvarsministeren, efter at eksperter tvivler på, at opgaverne kan løses.

Danmark har købt 27 F-35-kampfly. Foto: /ritzau/Henning Hjorth/arkiv

Danmark har købt 27 F-35-kampfly. Foto: /ritzau/Henning Hjorth/arkiv

Det er ikke sikkert, at Danmark placerer syv i stedet for fem af de nye F-35-kampfly i USA. Her skal de bruges til træning og uddannelse.

Men muligheden er til stede. Det oplyser forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) i skriftlig kommentar.

Flere eksperter har i Jyllands-Posten kritiseret, at Danmark ikke kan løse sine opgaver, hvis syv af de nye kampfly skal stå i USA.

- Som det fremgår af aktstykke 31, kan der være behov for ekstra uddannelsesfly i USA i en periode. Men der er ikke truffet beslutning om, at antallet af fly i USA skal øges til syv, siger Claus Hjort Frederiksen.

Formuleringen i aktstykket giver ifølge Claus Hjort Forsvaret "den fornødne fleksibilitet til at tilpasse antallet af fly i USA". Forsvaret kan dermed tilpasse træningsprogrammer bedre, lyder det.

- Denne fleksibilitet giver ikke anledning til ændringer i den planlagte flyvetimeproduktion eller det politisk fastsatte opgavekompleks, siger ministeren.

Formanden for Folketingets Forsvarsudvalg, Rasmus Jarlov (K), siger til Jyllands-Posten, at ministeren til ham har udtalt, at der skal syv fly til USA. Nærmere bestemt Luke Air Force Base i Arizona.

Jarlov mener i forvejen, at Danmark med 27 nye kampfly har købt for få fly ind.

Et flertal bestående af Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Radikale besluttede i juni 2016 at købe 27 F-35-fly.

Den samlede regning for indkøb og drift af flyene ventes frem til 2049 at blive cirka 57 milliarder kroner.

F-35-kampflyene erstatter de nuværende F-16-kampfly. Sidstnævnte forventes udfaset i 2024. F-35-flyene leveres drypvis. Fra 2021.

Kontoret for kampfly under Forsvarsministeriet oplyser, at man ikke forventer, at der efter 2027 er behov for at placere syv fly permanent i USA. Det skriver kampflykontoret til netmediet nytkampfly.dk.

- Der er kun tale om at placere op til syv kampfly i USA midlertidigt i overgangsperioden, hvorfor det på sigt ikke forventes, at der bliver behov for at placere op til syv fly permanent i USA, skriver kontoret.

Ifølge kontoret er der ikke taget stilling til, hvor mange fly der placeres i USA. Det afhænger blandt andet af, hvor mange F-16-piloter og hvor mange nye piloter, der skal omstilles til F-35-flyene.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst